Berkenwater tappen

In maart en april, als het s ‘nachts licht vriest en overdag warmer is, komen er in loofbomen suikerhoudende sapstromen op gang om de ontluikende bladknoppen van suikerwater te voorzien. Bekende tapbomen zijn esdoorn en linde maar de berk staat wereldwijd beken om haar krachtige sapstromen.

Zoek een goede taplocatie. Berken staan op (te) veel locaties, neem een berk uit eigen tuin of vraag toestemming aan een grondeigenaar.

Breek een stevige berkentak af en hang er een schoon flesje aan zodanig dat het (volle) flesje er niet van af glijdt. Dit vergt vaardigheid. Na het breken gaat de tak in het flesje druppelen als een lekkend kraantje. Ga de volgende dag kijken of het flesje gevuld is met licht zoet kokosachtig berkenwater. Na het tappen zal de berk de wond zelf herstellen.

Berkenwater werd in kapperszaken gebruikt in haarwater tegen kaalheid. In andere culturen gebruikt men berkensap in reinigingsrituelen. Indianen koken esdoornsap in tot esdoornstroop (maple syrup); berkenstroop maken gaat op dezelfde manier. Berkenwater bevat xylitol, een caloriearm en gebitsvriendelijk suiker dat o.a. in kauwgom is verwerkt.

Hier zie je hoe ik berkenwater tap: Berkensap tappen: hoe doe je dat (youtube.com)

Wil je een keer mee met een wildplukwandeling? Kijk op mijn website  voor de data in 2024: Wildplukken – Elsje Bruijnesteijn of stuur een email elsjebruijnesteijn@gmail.com

Berkenwater tappen
Berkenwater tappen