Over

Elsje Bruijnesteijn Wildplukwandelingen
Elsje plukt watermunt tijdens een wildplukwandeling

Koken met lokale (wilde) producten uit het seizoen is mijn grote passie. Een passie die lang geleden begon met een moeder die heel lekker kon koken. Als student struinde ik in Amsterdam de Albert Cuyp-markt af op zoek naar bijzondere smaken. Als archivaris verslond ik oude kookboeken en ontdekte ik een heuse Nederlandse culinaire eetcultuur met rijke stoofpotten, appelcider en verfijnde wafeltjes. Al meer dan 25 jaar oogst ik volgens de regels overvloedig groeiende (wilde) planten uit natuur, voedselbos en siertuin, altijd op zoek naar lekkere smaken als bijzondere en gezonde aanvulling (dus geen vervanging) op het dagelijkse supermarkt menu. Elke dag – ook als het koud en guur is – wandel ik een uur door de natuur om mijn hoofd leeg te maken. Onderweg zie ik vaak bijzondere planten waar ik normaal aan voorbij fiets. Soms neem ik een duik in (ijskoud) water tussen de oesters, de watermunt en de lisdodden.

In 2014 heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en organiseer ik wildplukwandelingen in heel Nederland. Daarnaast schrijf ik een blog en ben ik (mede)auteur van Liever Lokaal (Fontaine, het ‘Gouden Kookboek’ 2015), De Wilde Kalender (Fontaine, 2016) en Wildoogst (Terra, 2021).

In Drenthe ga ik dit jaar een houten huis plaatsen en een voedseltuin aanleggen met wilde eetbare planten, -struiken en -bomen, eetbare sierbloemen, een natuurlijke moestuin en een koude kas met exotische planten.

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Recensie over Wildoogst: ‘……… Ze laat de lezer zien waar de planten, noten of paddenstoelen zoal te vinden zijn (met inachtneming van alle regels, dat spreekt), hoe je ze kan herkennen en waar je verder op moet letten. Vervolgens rijkt ze ideeën aan hoe ‘de buit’ verwerkt kan worden. De recepten zijn eenvoudig, maar ontzettend veelzijdig – van cider en kastanje paté tot mispelcrème en van gebakken inktzwam tot een appelmoes van wilde appeltjes………’

 

2 reacties op “Over

  1. De wildplukwandeling bij Kasteel Groeneveld, die wildplukster en kookboekenschrijfster Elsje Bruijnesteijn iedere derde zondag organiseert, is even leerzaam als ontspannen. Elsje pretendeert niet alles te weten maar ondertussen wijst ze de deelnemers wel op alle mogelijke plantjes, van springbalsemien tot nagelkruid, van waterpeper tot look zonder look. Na twee uur struinen smaakten de vlierlimonade en de pesto nog lekkerder!

  2. Bedankt Elsje voor je enthousiaste en inspirerende wildplukwandeling afgelopen vrijdag met ons WeightWatchers team bij Kasteel Groeneveld.
    Ik kijk nu naar ieder plantje dat ik tegenkom tijdens het lopen en vraag mij af:”Waar zal dat naar smaken?”
    Succes met je mooie plannen in Drenthe en wie weet tot ziens 🙋🏽‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*