Over

Toen ik zes jaar geleden besloot om van mijn hobby – koken met lokaal eten uit het seizoen – mijn werk te maken viel ik met mijn neus in de (room)boter. Het eerste boek waar ik de teksten voor schreef Liever Lokaal werd het ‘Gouden Kookboek’ van 2015.

Al ruim 20 jaar ben ik een fanatiek wildplukster;  altijd op zoek naar nieuwe bijzondere smaken. Ik kwam niet alleen vlierbloesem en bramen tegen maar ontdekte ook heilzame paddenstoelen, ‘hete’ waterpeper en licht zoet berkenwater.

Waarom doe ik dit? Omdat ik nieuwsgierig ben naar de Nederlandse terroir en de eetcultuur van onze (over)grootmoeders.  Gezond, lekker en een goede aanvulling op het dagelijkse supermarktdieet. Overigens is het niet zo dat ik al mijn eten uit de natuur haal. De wildpluk is een aanvulling op het normale eten uit de winkels. Wel doe ik mijn best om zo min mogelijk met (biologische) pakjes & potjes te koken en zoveel mogelijk eten vers te bereiden.

Ga een keer mee met een  maandelijkse wildplukwandelingen bij kasteel Groeneveld in Baarn. Dan  laat ik je  home made duizendknoopcider, douglastonic en frambozenlimonade proeven!

Dit jaar schrijf ik een boek over de meest bijzondere wilde delicatessen uit Nederland. Op Facebook, Instagram en dit blog plaats ik bijna dagelijks mijn bevindingen, foto’s en (smaak)belevingen.

Nieuwsgierig geworden? Stuur een email naar info@elsjebruijnesteijn.com of bel me op 06 – 17196525.

Koffietijd

4 Comments on “Over

  1. De wildplukwandeling bij Kasteel Groeneveld, die wildplukster en kookboekenschrijfster Elsje Bruijnesteijn iedere derde zondag organiseert, is even leerzaam als ontspannen. Elsje pretendeert niet alles te weten maar ondertussen wijst ze de deelnemers wel op alle mogelijke plantjes, van springbalsemien tot nagelkruid, van waterpeper tot look zonder look. Na twee uur struinen smaakten de vlierlimonade en de pesto nog lekkerder!

  2. Hoi
    Ik ben een ervaren paddenstoelenplukker. Ik doe het al sinds ik een kind was. Ik woon nu 7 jaren in Nederland en ben ook hier gegaan om paddenstoelen te plukken, maar ik voel me onzeker omdat ik hier verschillende soorten zie.

    Beste Gaia, Wat leuk! Kom je uit Italië? Ik denk dat het belangrijk is om een studie te maken van de Nederlandse paddenstoelen. Paddenstoelen verschillen van land tot land natuurlijk. Het lijkt me verstandig om eerst met lokale paddenstoelengidsen (IVN) mee te gaan. Voor de culinaire aanvulling geef ik paddenstoelenwandelingen bij kasteel Groenveld. Daar behandel ik ongeveer 10 veilige soorten waaronder het eekhoorntjesbrood/porcini. Wellicht kan je aansluiten bij de wandelingen in oktober! https://elsjebruijnesteijn.com/wildplukwandelingen/wildplukken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*