Wildplukken

English

For an English translation: please send an email to elsjebruijnesteijn@gmail.com

Inhoudsopgave
WAT
Wildoogsten
Wildplukwandelen   Wild proeven   Wild koken
Jaartraining
Cadeaubon
WAAR
Groeneveld Baarn   Andere locaties
VOOR WIE 
Individuele deelnemers   Groepen
Kinderen
Engelstaligen
WANNEER
2024
2025
PRIJZEN
WIE
CONTACT

Leuk dat je interesse hebt in wildplukken! Op deze pagina vind je informatie over de wildplukwandelingen, de wilde proeverijtjes en het koken met wilde oogst.

WAT

Wildoogsten

Maarts viooltje en daslook in de lente, frambozen en bosbessen in de zomer, eekhoorntjesbrood en tamme kastanjes in de herfst, sleedoorn en mispels in de winter. Wat zijn de lekkerste, veiligste en gezondste wilde eetbare bomen, planten en paddenstoelen? Waar en wanneer groeien ze, hoe determineer je ze en hoe oogst je ze met respect voor plant en dier? En: wat maakte (groot)moeder van de wilde oogst, welke wilde delicatessen bereiden (sterren)koks en wat kunnen we leren van Indianen? In de natuur vind je kleuren, geuren, smaken en voedingstoffen die niet in de winkel te koop en vaak verassend lekker en gezond zijn! Het bosaardbeitje en het maarts viooltje bijvoorbeeld: deze gezonde en lekkere smaakbommetjes zijn niet te koop in de supermarkt maar groeien gratis (!) in een heg! En wist je dat de douglasspar naar citroen en ananas smaakt?

Douglas

Douglastopjes

Wildplukwandelen (voor individuele deelnemers en groepen)

Tijdens een culinaire wildplukwandeling leer je welke eetbare wilde bomen, – planten en – paddenstoelen er op schone locaties in de natuur te vinden zijn zodat je ze zelf – met respect voor plant en dier – kunt herkennen en (met toestemming van de grondeigenaar) elders kunt oogsten of in eigen voedseltuin kunt aanplanten. We kijken, ruiken en proeven voorzichtig van soorten die niet beschermd zijn. Ik vertel hoe je de wilde oogst – als lekkere en gezonde aanvulling op het dagelijks menu – kunt verwerken in kruidenboters en pesto’s, wilde theemelanges of bessenlikeur.

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Reserveer hier

Wild proeven (voor groepen vanaf 10 personen)

Bij een wild proeverijtje of een wilde picknick proeven we tijdens de wandeling home made wilde delicatessen uit het seizoen zoals gepofte kastanjes, walnotenlikeur, sloe gin-bonbons, gesuikerdere viooltjes en eekhoorntjesbroodketchup.

Wil je de wildplukwandeling combineren met een klein wild proeverijtje? Stuur een email: elsjebruijnesteijn@gmail.com

Wild koken

Na het determineren, plukken en proeven is het tijd om de wilde oogst te verweken tot verse lekkernijen of te fermenteren tot houdbare delicatessen!

Kookworkshop

Een kookworkshop op locatie is mogelijk voor groepjes van 5 tot 10 personen. We wandelen en plukken de wilde soorten uit de directe omgeving en koken de recepten uit mijn boek ‘Oogst!’

Neem contact op voor een offerte op maat!
Email: elsjebruijnesteijn@gmail.com
Telefoon: 06-17196525

Wilde recepten

Mijn (online) boek ‘Oogst!’ bevat foto’s, beschrijvingen en recepten van de 150 lekkerste bomen, planten en paddenstoelen uit natuur, voedselbos en eetbare siertuin.

Interesse? Stuur een email: elsjebruijnesteijn@gmail.com

Lenterecepten: douglastonic, berkenwaterlimonade, krentenbrood met krentenboomkrentjes, walnotenketchup, nocino & walnotenport, vlierbloesemchampagne, rozenolie, daslookpesto, bosaardbeisuiker, tafelwater met maartse viooltjes.

Zomerrecepten: kornoelje ’olijven’, aalbessenleer, blauwe bessen snoepjes, zwarte bessen cassis, versjus van onrijpe druiven,  appelschillenazijn, tomatensaus met look-zonder-look, pizza met wilde marjolein, salade hostabloemen, bamboescheuten en komkommer, muntbloemensuiker, eekhoorntjesbrood (porcini) risotto.

Herfstrecepten: tamme kastanje paté, gesuikerde walnoten, hazelnootmelk, sloe gin, mispel crème, rozenbottellikeur, kliswortelcola, 7 bladstamppot, eekhoorntjesbroodketchup, oesterzwamhachee.

Winterrecepten: kerstbrood met hazelnootmarsepein, zuurkool met jeneverbessen, posteleinsalade met gepofte beukennootjes, kerstboomthee, appelcider, zwarte bessen-bonbon, sierkwee membrillo, glühwein met lievevrouwebedstro, winterthee met nagelkruid, oesterzwampastei, judasoor-bonbon.

Cadeaubon

Een papieren cadeaubon voor een wildplukwandeling is te bestellen voor zowel particulieren als bedrijven. Een origineel en duurzaam cadeau voor verjaardagen, bedrijfsgeschenken en kerstpakketten!

Bestel nu

Cadeaubon Wildplukwandeling

Jaartraining

Wil jij de eetbare bomen, – planten en – paddenstoelen in alle seizoenen op verschillende locaties leren kennen en wil je leren hoe je ze kunt verwerken tot wilde delicatessen? Geef je dan op voor de jaartraining wildplukken 2024. In de Whatsapp groep jaartraining wildplukken 2024 ga je met mij een jaar lang op pad naar verschillende interessante wildpluklocaties in Nederland en deel je je eigen wildplukervaringen met de andere deelnemers, een groep zeer geïnteresseerde wildplukkers! Per mail stuur ik de plantenbeschrijvingen met recepten in de maand waarin de platen te oogsten zijn. Je kunt de jaartraining goed combineren met de wildplukwandelingen (open inschrijving) in verschillende seizoenen bij kasteel Groeneveld in Baarn.

Reserveer hier

WAAR

Groeneveld Baarn 

Bij Groeneveld in Baarn op de Utrechtse Heuvelrug kan gereserveerd worden voor groepen (hele jaar) en particulieren (zie data 2024).
Het bos en park rond het kasteel staan vol heerlijke wilde eetbare bomen, planten en paddenstoelen. In de kasteelmoestuin zijn wilde eetbare kruiden en appeltjes te rapen. In de historische kasteelkeuken staan wilde likeuren.
Lunch Grand Café Groeneveld
Vergader locatie Kasteel Groeneveld

Reserveer hier

Andere locaties

Locaties voor groepen vanaf 10 personen op een zelfgekozen datum.

Utrecht, Bunnik, Fort Rijnauwen
De oude forten, het bos, het weiland en het riviertje staan o.a. douglas, linde, wilde kers, kruisbes, daslook en eekhoorntjesbrood.
Lunch De Veldkeuken
Lunch, dinner: Vroeg
Vergader locatie: Fort bij Rijnauwen

Utrecht Breukelen, Hof van Gunterstein biologische boerderij op oud landgoed met gele kornoelje, kaasjeskruid, daslook, bosaardbei, postelein, en biologische rauwe melk!

Utrecht, Amersfoort, De Koppelpoort wandelpad langs de Beek o.a. mispel, mirabel, hondsroos, zandkool, luzerne

Gelderland, Ede, World Food Center Veluwe, bos, heide o.a. grove den, vossenbes, eekhoorntjesbrood

Gelderland, Gaanderen, Groene Takken paddenstoelenkwekerij en bos, wilde – en gekweekte paddenstoelen!

Gelderland, Renkum, De Tuinen van MergenMetz stuwwal bos, heide, riviertjes o.a. douglas, berk, eik, tamme kastanje

Gelderland, Arnhem, Landgoed Poelwijk voedselbos, weiland, vennetjes, rivierdijk o.a. walnoot, kiwi, pawpaw, wilde roos

Noord-Holland, Vreeland, Vreedenhorst landgoed, rivier o.a. walnoot, mispel, kornoelje, daslook, eekhoorntjesbrood

Friesland, Schiermonnikoog duin, kwelder, strand o.a. appel, duindoorn, asperge, kraailook, zandkool, zeemelde, zeesla

Drenthe, Spier, Dwingelderveld bos, heide, vennetjes, moeras o.a. douglas, jeneverbes, bosbes, Amerikaanse blauwe bes, eekhoorntjesbrood, gele sponszwam, oesterzwam

Drenthe, Veenhuizen, De tuinen van weldadigheid biologische moestuin, bos, heide o.a. douglas, eglantier, bosframboos, cranberry, kraailook, eekhoorntjesbrood, oesterzwam

Drenthe, Proefkolonie Frederiksoord biologische moestuin, bos, heide o.a. douglas, eglantier, bosframboos, cranberry, kraailook, eekhoorntjesbrood, oesterzwam

Andere mooie locaties: klompenpaden.nl

Andere locaties zijn ook mogelijk. Neem contact op voor een offerte op maat!

Email:elsjebruijnesteijn@gmail.com
Telefoon: 06-17196525

Naar boven

Wildplukwandeling
Zilte wildplukwandeling op Schiermonnikoog

VOOR WIE

Individuele deelnemers

Open inschrijving: individuele deelnemers kunnen zich inschrijven voor een wildplukwandeling bij Groeneveld in Baarn.

Groepsgrootte: 5-15 personen
Honden: mogen helaas niet mee
Kinderen: mogen altijd mee in draagzak, buggy of lopend onder begeleiding van ouders
Engelstalig: no problem, even melden
Slecht ter been: even melden
Rolstoel: we blijven op de paden.

Deelnemer Stefan Rademaker Slijterij Rademaker Soestdijk: “Was erg leuk zondag met wild plukken. Je bent aanstekelijk enthousiast!”

Reserveer hier

Groepen

Groepsinschrijving: groepen vanaf 10 personen kunnen op een zelfgekozen datum en – locatie een wildplukwandeling (met proeverijtje) reserveren voor een bedrijfsuitje, familiereünie of vriendinnenactiviteit.

Arjan Telkamp Staatsbosbeheer: “Bedankt voor je bijdrage aan deze leuke dag! Iedereen was enthousiast en ik persoonlijk vond dat je het erg leuk en met humor hebt gebracht. Lastig om zo’n grote groep enthousiast te krijgen. Knap gedaan!!

Neem contact op voor een offerte op maat!
Email: elsjebruijnesteijn@gmail.com
Telefoon: 06-17196525

Bedrijven die eerder meededen met een wildplukwandeling:

logo Belastingdienst        Jubileumlogo 50 jaar Van Gogh Museum in 2023  Als hoveniersbedrijf verbinden wij vakmanschap en lokaal ondernemerschap met al het goede van vernieuwing en het mooie van historie.https://www.uu.nl/en/research/copernicus-institute-of-sustainable-developmentSustainer | Hét systeem voor circulaire woningbouwStaatsbosbeheer - Staro BV Logo Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Kinderen

Kinderen zijn zeer welkom onder begeleiding van (groot)ouders en/of leerkrachten. Een wildplukwandeling is zeer geschikt voor een kinderfeestje. Kinderen van minder draagkrachtige ouders kunnen gratis mee.

Engelstaligen 

No problem! De wandelingen zijn tweetalig op verzoek. Wel melden! Ook graag melden als je bezwaar hebt tegen een tweetalige of Engelstalige wandeling.

Naar boven

WANNEER

Groepsinschrijving 

Datum: hele jaar, in overleg
Tijden: in de middag, in overleg
Prijs: in overleg

Neem contact op voor een offerte op maat!
Email:elsjebruijnesteijn@gmail.com
Telefoon: 06-17196525

Open inschrijvingen 

Bij Groeneveld in Baarn kan gereserveerd worden voor particulieren.
Data: zie data hieronder
Tijd wildplukwandeling: 14.00-15.30 uur
Tijd proeverijtje: 15.30-16.00/16.30 uur

Reserveer hier

2024 

LENTE

Zomer

ZOMER

Wildplukwandelingen zomer

Gele kornoelje, mirabellen, onrijpe walnoot, bosfruit, eekhoorntjesbrood, zwarte bessen, aalbessen, bramen, vlierbessen, marjolein, watermunt, zomerpostelein, wilde appel, duindoorn, zeesla

19 juni 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

22 juni 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

30 juni 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld (vol)

28 juli 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

Herfst

Herfst

Wildplukwandelingen herfst

Overvloed: wilde noten en bessen en lekkere en veilige paddenstoelen determineren voor beginners.

Beukennootjes, walnoten, tamme kastanjes, hazelnoten, hondsroosbottel, mispel, sierkwee en sleedoorn. Eekhoorntjesbrood, biefstukzwam, zwavelzwam, russula, porseleinzwam, eikhaas, inktzwam, duivelsei en oesterzwam.

29 september 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

12 oktober 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

13 oktober 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

19 oktober 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

20 oktober 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

26 oktober 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

27 oktober 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

24 november 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn,  Groeneveld

Winter

Winter

Wildplukwandelingen winter

Hazelnoten, wilde appels, winterpostelein, beukennootjes, zwarte bessenhout, mispels, sierkwee, lievevrouwebedstro, nagelkruid, oesterzwam, fluweelpootje.

8 december 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

29 december 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn,  Groeneveld. Laatste, lekkerste en gezelligste wildplukwandeling van het jaar!

Naar boven

2025 

Lente

LENTE

Wildplukwandelingen lente

Berkenwater, speenkruid, daslook, voorjaarskruiden (hunger gab), stinzenplanten, maarts viooltje, vlierbloesem, krentenboomkrentjes, watermunt, wilde rozen, klaverzuring, lijsterbesblad, jonge bramenknopjes, meidoornbloesem.

april 2025 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

april 2025 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

mei 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

mei 2024 14.00-15.30/16.30 wildplukwandeling Utrecht, Baarn, Groeneveld

PRIJZEN

Wildplukwandeling € 25 p.p.

Wild proeverijtje € 25 p.p.

Wildplukwandeling met proeverijtje € 45 p.p.

Wildplukwandeling 1 kind (6-16 jaar) 15

Wildplukwandeling privé 175

Wildplukken online jaartraining 100 p.p.

Wildpluklezing, gastles 150 euro

Wildpluklezing, gastles met proeverij € 250 euro

Wildplukkinderfeestje 150 (max 10 kinderen met 1 of 2 volwassenen)

Open inschrijving Reserveer hier

Groepsreservering: neem contact op voor een offerte op maat!
Email: elsjebruijnesteijn@gmail.com
Telefoon: 06-17196525

Naar boven

WIE

Wildplukgids Elsje Bruijnesteijn is schrijver en medeauteur van Liever Lokaal, het ‘Gouden Kookboek’ van 2015. Al meer dan 25 jaar oogst ze wilde planten uit de natuur, altijd op zoek naar bijzondere smaken en terroir. Sinds 10 jaar heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt, organiseert ze culinaire wildplukwandelingen en schrijft ze over koken met lokale (wilde) voeding uit het seizoen. Nu werkt ze aan  ‘Oogst!’, 250 eetbare (wilde) bomen, – planten en – (veilige!) paddenstoelen uit natuur, voedselbos en siertuin.

Henrieke Hoogendijk Terdege: “Hier wandelt iemand met de kennis van een encyclopedie en daar moet je zuinig op zijn!”

Naar boven

CONTACT

Email: elsjebruijnesteijn@gmail.com
Telefoon: 06-17196525 (dagelijks bij voorkeur rond 12.00 uur)
WildplukwandelingTondelzwam