Wildplukwandelingen

Wildoogsten
Maandthema’s
Locaties
Opgeven

Wildoogsten

Berkenwater en daslook in de lente, vlierbloesem en bosbessen in de zomer, eekhoorntjesbrood en tamme kastanjes in de herfst, sleedoorn en hopscheuten in de winter. In de natuur groeien veel eetbare delicatessen! Maar waar groeien ze precies? Hoe kan je ze herkennen? En wat kan je er van maken? Houd je van lekker en gezond koken zonder pakjes met natuurlijke ingrediënten? Ga een keer mee met een wildplukwandeling!

Let op: Ik wijs alleen planten aan die in overvloed groeien (onkruid, zwarte lijst). We beschadigen niks, we oogsten niks, we proeven niks. Ik leer mensen en kinderen planten herkennen die ook als onkruid groeien in eigen tuin. Ik leer hoe je deze planten met respect voor de natuur (plant en dier) voor eigen gebruik kunt oogsten in eigen tuin.

Wildplukgids Elsje Bruijnesteijn

Elsje Bruijnesteijn schrijft over lokaal (wild) eten in Nederland en is medeauteur van Liever Lokaal, het ‘Gouden Kookboek’ van 2015. Ze organiseert culinaire wildplukwandelingen bij Kasteel Groeneveld in Baarn en door heel Nederland voor particulieren, bedrijven en groepen. Al meer dan 20 jaar oogst ze wilde planten uit de natuur en ‘onkruid’ uit haar eigen tuin op zoek naar bijzondere smaken en ‘terroir’ als gezonde en smakelijke aanvulling op het eten uit de winkel. Sinds 6 jaar heeft zij van haar hobby haar werk gemaakt.

 Waarom is wildplukken leuk?

 • Smaak: eten uit de natuur heeft een pure en bijzondere smaak
 • Traditie: oogsten uit de natuur wordt al eeuwen gedaan door onze (over)grootouders en door mensen uit andere culturen.
 • Duurzaam: eten uit de natuur groeit vanzelf, zonder bestrijdingsmiddelen, foodmiles en heeft geen onnodige plastic verpakking.
 • Gezondheid: eten uit de natuur bevat gezonde voedingsstoffen, werkt preventief voor de gezondheid en wordt gebruikt als grondstof voor medicijnen.
 • Spanning: wildplukken heeft iets spannends en onverwachts en maakt een gewone wandeling leuk!

 Wat leer je tijdens de wildplukwandeling?

Tijdens de wildplukwandeling leer je welke wilde planten in overvloed in de natuur groeien en welke soorten eetbaar zijn, zodat je ze zelf in je eigen tuin kunt herkennen en voor eigen gebruik kunt plukken. Ik vertel ook welke gezonde en bijzondere delicatessen je kunt maken van de wilde planten die we zijn tegengekomen. Elke deelnemer ontvangt voorafgaand aan de wandeling een digitale flyer met foto’s en beschrijvingen van wilde planten uit het seizoen. Hierin staan behalve de soorten die we tijdens de wandeling tegenkomen ook planten die elders groeien.  Op mijn blog staan verschillende seizoen recepten.

Welke wildplukactiviteiten zijn er?

Proef het seizoen en ga een keer mee met een maandelijkse wildplukwandelingen, organiseer een wandeling in je eigen omgeving of geef iemand met interesse in natuur en koken een cadeaubon cadeau. Wat is er mogelijk?

 • Wildplukwandeling. Ben je nieuwsgierig naar de eetbare planten in het bos? Geef je dan op voor de maandelijkse wildplukwandeling bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Data en thema’s staan hier Maandthema’s
 • Wildplukgroepswandeling. Woon je zelf in een mooie omgeving? Huur mij in voor een  wildplukwandeling voor een (besloten) groep vanaf 4 personen op een zelfgekozen datum.
 • Gezinswandeling. Een besloten wandeling voor personen uit 1 huishouden.
 • Jaartraining 2021. Wil je graag weten welke planten er in alle seizoenen te plukken zijn op verschillende locaties? Volg een jaartraining in de maanden januari, maart, mei, juli, oktober en december. Instromen kan het hele jaar! Data en thema’s staan hier Maandthema’s
 • Cadeaubon. Ken je een (hobby)kok die houdt van de natuur? Bestel een Cadeaubon voor de maandelijkse wandeling bij kasteel Groenveld in Baarn. (deze bon is het hele jaar geldig)
 • Themawandelingen: dieet, kruidengezondheid, wildpluk in oorlosgtijd, zilt & zoet, zomeravond mindfull wildplukken, vegetarisch,  paddenstoelen. Vanaf 8 personen.
 • Kinderwandeling. Panfluitjes maken van Japanse duizendknoop, zuringzuurstok zuigen en tamme kastanjes poffen. Kinderen vinden het erg leuk om mee te gaan met een wildplukwandeling. Ik verzorg verjaardagsfeestjes en gastlessen op scholen met aansluitend een wandeling rond de school. Ook leuk als activiteit in de schoolvacanties!

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Locatie: de wandelingen vinden plaats in bos, park en moestuin van kasteel Groeneveld in Baarn. Hier is een enorme diversiteit aan planten zodat alle seizoenen aan bod komen. Ik heb verschillende routes uitgezet. De wandelingen zijn ook mogelijk op andere mooie locaties in Nederland: klompenpaden, langs stadswallen, rivieroevers, op de Waddeneilanden, in Zuid-Limburg, er zijn veel mooie locaties!

Data & tijden: de wandelingen zijn elke laatste aaneengesloten weekend van de maand op vrijdag, zaterdag en zondag 14.00-15.30 en 16.00-17.30 uur. In de zomermaanden zijn er extra avondwandelingen van 18.00-19.30 uur.

Prijzen wildplukwandelingen

 • 1 persoon € 32,50 p.p. (27,50 plus tijdelijk 5 euro corona-opslag i.v.m. kleinere groepsgrootte van 4 personen)
 • Privé wandeling: € 50 p.p. (minimaal 2 personen)
 • Jaartraining: €100 maart, mei, oktober, december (zie data maandthema’s 2021).
 • Lezing gastles: ‘wildoogsten’ in de 4 seizoenen € 9
 • Kinderen 6 t/m 16 jaar: 15,00. Kinderen van mensen met een minimum inkomen: gratis
 • Cadeaubon wildplukwandeling voor een vriend of vriendin! € 27,50 (onbeperkt geldig). Ook te bestellen voor bedrijfsgeschenken en kerstpakketten.

Cadeaubon wildplukwandeling

Bestel nu!

Maandthema’s

Data en maandthema’s in 2020

Voorjaar

Helaas kunnen de wandelingen deze lente door de coronacrisis niet doorgaan. Degenen die hebben gereserveerd kunnen de reservering verplaatsen naar een andere datum. Neem contact op! 

Coronamaatregelen

 • Alleen mensen zonder gezondheidsklachten nemen deel aan de wandeling
 • Annulering van de wandeling is kosteloos
 • Groepen zijn maximaal 4 personen groot
 • De wandeling vindt plaats in de open lucht
 • Er is voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden
 • Personen uit 1 huishouden blijven bij elkaar
 • De catering is 100% corona-‘proof’.

BerkenwaterGeannuleerd.
Berkenwater en voorjaarskruiden.
Thema: gezondheid
Kasteel Groeneveld Baarn. 
28 & 29 maart 2020
Een hele bijzondere frisse lentewandeling! We proeven de eerste voorjaarskruiden en drinken berkenwater uit de boom! Verser dan dit is niet mogelijk…

 

Maarts viooltjeGeannuleerd
Voorjaarsbloemen & – kruiden.
Soesterduinen en Eemlandpolder. Klompen pad.
25 & 26 april 2020.
Maarts viooltje, bosaardbeien, jonge duizendknoop (smaakt naar rabarber), de eerste bosbessen, look-zonder-look, beukenblad, molsla, rucola, mierikswortel, rucola, zandkool, klaverzuring, paardenbloemen, maarts viooltje.

KlaproosGeannuleerd.
Wildplukken & wandeling rond het museum.
Singer Museum Laren (N-H).
15 mei 2020 13.00 uur.
Lezing over de eetbare wilde planten in Laren (N-H) met aansluitend een wildplukwandeling rond het museum.

 

 

Vlierbloesem

Geannuleerd. 
Vlierbloesemwandeling.
Kasteel Groeneveld Baarn.
30 & 31 mei 2020
Vlierbloesem is wat mij betreft het allerlekkerst dat je kunt plukken in de natuur! Geurig en heerlijk zoet. Verder te vinden: meidoornblad en – bloesem,  wilde roos, bosaardbei, krentenboomkrentjes, look-zonder-look, mierikswortel, watermunt, klaverzuring, duizendknoop, longkruid. Proeverij: heerlijk geurige vlierbloesemverassingen.
Zomer

Onrijpe walnoten met Sint JanGeannuleerd.
Wildplukken op de stuwwallen rond de Veluwe.
St. Jans markt MergenMetz in Doorwerth.
20 juni 2020. 10.00-17.00 uur
Absoluut de leukste markt van het jaar voor slow food-liefhebbers! Wildplukken in het schitterend natuurgebied – de stuwwallen van de Veluwegrens – achter het huis van Norbert. En natuurlijk aandacht voor de walnotenboom vol onrijpe walnoten (noccino!) midden in de tuin van Norbert!

Amerikaanse vogelkersGaat door! 
Bosfruit, wilde kruiden en zomerpaddenstoelen.
Kasteel Groeneveld Baarn.
27 juni 2020. 14.00-15.30 (vol), 15.30-17.00 uur (vol)
28 juni 2020. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur (vol). .
Vogelkers, vlierbes, jasmijn, wilde roos, onrijpe walnoot, bosbessen, bosframbozen, bosaardbei, watermunt, klaverzuring, waterpeper, paardenbloem.

 

BosframboosBosfruit, wilde kruiden en zomerpaddenstoelen.
Kasteel Groeneveld Baarn.
24 juli 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
25 juli 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur
26 juli 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur
Het bos staat vol! Bosaardbei, vroeg eekhoorntjesbrood, eikhaas, zwavelzwam (boskip), biefstukzwam (leuk voor vegetariërs!), onrijpe walnoot, bosaardbei, bosbes, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring.

WildplukavondwandelingNieuw!
Zomeravond boswandeling.
Kasteel Groeneveld Baarn.
Zondag 2 augustus 19.00-21.00 uur.
Samen met psychologe en spirit of nature coach Iris Weijman van Zee van tijd gaan we de wilde zomeroogst proeven en ook met al onze zintuigen kennis maken met kleuren, geuren en geluiden in het bos.

 

BramenBosfruit, wilde kruiden en zomerpaddenstoelen.
Kasteel Groeneveld Baarn.
28 augustus 14.00-15.30, 16.00- 17.30 uur
29 augustus 14.00-15.30 (vol), 16.00- 17.30 (vol)
30 augustus 14.00-15.30, 16.00- 17.30 uur
Bramen, vlierbessen, bosaardbei, bosframboos, vogelkers, wilde appels, eekhoorntjesbrood, zwavelzwam, reuzenzwam, biefstukzwam (leuk voor vegetariërs!), moerasspirea, waterpeper.

 

Herfst

EekhoorntjesbroodPaddenstoelenwandeling.
Kasteel Groeneveld Baarn.
25 september. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
26 september. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
27 september. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur
September is de paddenstoelen maand bij uitstek! Het bos staat er vol mee en na een regenbui schieten ze letterlijk en figuurlijk uit de grond! Je leert de basisbeginselen van het paddenstoelen plukken: hoe herken je de eetbare soorten en wat maak je er van?

PorseleinzwamDierendagwildplukweekend
Thema: vegetarisch en veganistisch
Kasteel Groeneveld Baarn.
3 oktober. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur
4 oktober. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur (vol)
Boskip, biefstukzwam en eekhoorntjesbrood; veel paddenstoelen hebben een vleesbite! En wat dacht je van jambon vegetal, de wortel van teunisbloem die op ‘ham’ lijkt?

 

Tamme kastanjesPaddenstoelen en tamme kastanjes.
Kasteel Groeneveld Baarn.
09 oktober. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
10 oktober. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur
11 oktober. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur (vol)
Kastanjes, eekhoorntjesbrood, vlierbessen, bramen, lijsterbessen, beukennootjes, hazelnoten, fluweelpootjes, lieve-vrouwen-bedstro.

 

Tamme kastanjes

Paddenstoelen en tamme kastanjes.
Kasteel Groeneveld Baarn.
Groepsgrootte tijdelijk 3 personen!
23 oktober. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur (1 plek)
24 oktober. 14.00-15.30 (1 plek) , 16.00-17.30 uur (vol)
25 oktober. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur (1 plek)
26 oktober. 14.00-15.30 ( 1 plek), 16.00-17.30 uur
Kastanjes, eekhoorntjesbrood, vlierbessen, bramen, lijsterbessen, beukennootjes, hazelnoten, fluweelpootjes, lieve-vrouwen-bedstro.

Tamme kastanjesPaddenstoelen en tamme kastanjes.
Kasteel Groeneveld Baarn.
Groepsgrootte 4 personen!
30 oktober. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
31 oktober. 14.00-15.30 ( vol), 16.00-17.30 uur (vol)
01 november  14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur (2 plekken)
Kastanjes, eekhoorntjesbrood, vlierbessen, bramen, lijsterbessen, beukennootjes, hazelnoten, fluweelpootjes, lieve-vrouwen-bedstro.

 

Herfstwandeling met noten en fruit.
Kasteel Groeneveld Baarn
Groepsgrootte aangepast aan corona-maatregelen
20 november. 14.00-15.30 (2 plekken), 16.00-17.30 uur (vol)
21 november. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur (vol)
22 november. 14.00-15.30 (2 plekken), 16.00-17.30 uur (4 plekken)
Fluweelpootje, hondsroosbottel, sleedoorn, Japanse sierkwee, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwen-bedstro, nagelkruid, zevenblad.

WildplukwandelingenHerfstwandeling met noten en fruit.
Kasteel Groeneveld 
Groepsgrootte aangepast aan coronamaatregelen!
28 november. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.15 uur (vol)
29 november. 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.15 uur (vol)
Hondsroosbottel, sleedoorn, Japanse sierkwee, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwen-bedstro, nagelkruid, zevenblad, fluweelpootje.

 

HondsroosbottelHerfst/Winterwandeling met noten en fruit. 
Kasteel Groeneveld.
Groepsgrootte aangepast aan coronamaatregelen!
11 december 2020. 14.00-15.30 uur (2 plekken)
12 december 2020.  14.00-15.30 uur (vol)
13 december 2020.  14.00-15.30 uur
Wist je dat je kerstboom eetbaar is en naar citroen smaakt? Fijnspar (kerstboom), douglas, judasoor, fluweelpootje, hondsroosbottel, hazelnoten, walnoten, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid. Met een heerlijke wild kerstcadeautje!

Winter

Eetbare douglassparMidwinterwandeling.
Kasteel Groeneveld.
27 december 2020.  14.00-15.30 uur, 16.00-17.15 uur.
Lekker uitwaaien na de kerstdrukte! En wist je dat je kerstboom eetbaar is en naar citroen smaakt? Fijnspar (kerstboom), douglas, judasoor, fluweelpootje, hondsroosbottel, hazelnoten, walnoten, vogelmuur, veldkers, lieve- vrouwe-bedstro, nagelkruid. Met een heerlijke wild kerstcadeautje!

 

 

Data en maandthema’s in 2021

 • Elke laatste weekend van de maand en alle schoolvakanties van midden Nederland
 • Locatie
  • kasteel Groeneveld in Baarn,
  • andere locaties mogelijk op andere data voor groepen van 4-5 personen
 • De groepsgrootte (2-5 personen) hangt af van de Corona-maatregelen die gelden op dat moment.
 • Tijden
  • 14.00-15.15 uur
  • 16.00-17.15 uur
 • Prijzen 27,50 euro p.p. plus 5 euro coronatoeslag zolang de groepen klein zijn (max 4 personen)
 • Jaartraining de beste maanden zijn aangegeven in groen: maart, mei, oktober, december (100 euro p.p.)

29, 30, 31 januari 2021 Nieuw: Online Webinars over wilde eetbare planten januari-december

20-28 februari, 26, 27, 28 februari 2021. Lente. Baarn. Boomsappen & voorjaarskruiden

26, 27, 28 maart 2021. Lente. Baarn. Boomsappen & voorjaarskruiden

23, 24, 25 april 2021. Lente. Baarn. Bloesem & voorjaarskruiden

1-9 mei, 28, 29, 30 mei 2021. Lente.  Baarn. (Vlier)bloesem, voorjaarskruiden, bosfruit

25, 26, 27 juni 2021. Sint Jan!  Baarn. (Vlier)bloesem, zomerkruiden, bosfruit, Japanse duizendknoop, onrijpe walnoot.

23, 24, 25 juli 2021. Zomer. Baarn. Paddenstoelen, zomerkruiden, bosfruit

27, 28, 29 augustus 2021. Nazomer in het bos. Baarn. Paddenstoelen, zomerkruiden, bosfruit

24, 25, 26 september 2021. Nazomer in het bos. Baarn. Paddenstoelen, zomerkruiden, bosfruit

16-24 oktober, 29, 30, 31 oktober 2021. Herfst in het bos. Baarn. Paddenstoelen, tamme kastanjes, & noten

19, 20, 21 november 2021. Herfst in het bos.  Paddenstoelen, herfstkruiden, herfstfruit, noten, wortels

17, 18, 19 december 2021. Midwinter in het bos. Paddenstoelen, winterkruiden, winterfruit, noten, wortels. Met kerstcadeau met winterse wildplukproducten!

Locaties

Naast kasteel Groeneveld zijn er ook andere mooie locaties om te wandelen.
Enkele mooie startlocaties in het midden van het land:

Locaties elders in Nederland:

 Opgeven

info@elsjebruijnesteijn.com (bij voorkeur contact per email)
06-17196525 (telefonische contact dagelijks van 10.00-12.00 uur)