Wildplukwandelingen

Wildoogsten
Maandthema’s
Locaties
Bedrijfsuitjes en familieuitjes
Kinderen
Opgeven

Wildoogsten

Berkenwater en daslook in de lente, vlierbloesem en bosbessen in de zomer, eekhoorntjesbrood en tamme kastanjes in de herfst, sleedoorn en hopscheuten in de winter. In de natuur groeien veel eetbare delicatessen! Maar waar groeien ze precies? Hoe kan je ze herkennen? En wat kan je er van maken? Houd je van lekker en gezond koken zonder pakjes met natuurlijke ingrediënten? Ga een keer mee met een wildplukwandeling! Wildoogst.nl

Wildplukgids Elsje Bruijnesteijn

Schrijft over lokaal (wild) eten in Nederland en is mede auteur Liever Lokaal werd het ‘Gouden Kookboek’ van 2015. Ze organiseert culinaire wildplukwandelingen bij Kasteel Groeneveld in Baarn en door heel Nederland voor particulieren, bedrijven en groepen. Al meer dan 20 jaar plukt ze wilde planten uit de natuur en ‘onkruid’ uit haar eigen tuin op zoek naar bijzondere smaken en terroir als gezonde en smakelijke aanvulling op het eten uit de winkel. Sinds 6 jaar heeft zij van haar hobby haar werk gemaakt en organiseert ze culinaire wildplukwandelingen in heel Nederland voor particulieren, bedrijven en groepen.

 Waarom is wildplukken leuk?

 • Smaak: eten uit de natuur heeft een pure en bijzondere smaak
 • Traditie: eten uit de natuur wordt al eeuwen gedaan door onze (over)grootmoeders en door mensen uit andere culturen.
 • Duurzaam: eten uit de natuur groeit vanzelf zonder bestrijdingsmiddelen, foodmiles en heeft geen onnodige plastic verpakking.
 • Gezondheid: eten uit de natuur bevat gezonde voedingsstoffen, werkt preventief voor de gezondheid en wordt gebruikt als grondstof voor medicijnen.
 • Spanning: wildplukken heeft iets spannends en onverwachts en maakt een gewone wandeling leuk!

 Wat leer je tijdens de wildplukwandeling?

 • Herkennen: je leert welke wilde planten eetbaar zijn zodat je ze zelf in je eigen omgeving of eigen tuin kunt herkennen en plukken. Elke deelnemer ontvangt voorafgaand aan de wandeling een digitale flyer met foto’s en beschrijvingen van wilde planten uit het seizoen. Hierin staan behalve de soorten die we tijdens de wandeling tegenkomen ook planten die elders groeien.
 • Proeven: je kunt een zelf meegebracht flesje water (of met koud weer een thermosfles met heet water) tijdens de wandeling corona-proof vullen met wilde smaakmakers! We proeven alleen planten die in overvloed groeien en niet op de Rode Lijst staan.
 • Koken: ik laat je zien wat voor gezonde en bijzondere delicatessen je kunt maken van de wilde planten die we zijn tegengekomen.

 Welke wildplukactiviteiten zijn er?

Proef het seizoen en ga een keer mee met een maandelijkse wildplukwandelingen, organiseer een wandeling in je eigen omgeving of geef iemand met interesse in natuur en koken een cadeaubon cadeau. Wat is er mogelijk?

 • Wildplukwandeling. Ben je nieuwsgierig naar de eetbare planten in het bos? Geef je dan op voor de maandelijkse wildplukwandeling bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Data en thema’s staan op deze pagina Maandthema’s
 • Wildplukgroepswandeling. Woon je zelf in een mooie omgeving? Organiseer dan een wildplukwandeling voor een (besloten) groep vanaf 4 personen op een zelfgekozen datum in een ander mooie gebied in Nederland.
 • Wildplukwandeling voor gevorderden. Weet je al veel van eetbare wilde planten en wil je jou kennis nog meer verrijken? Geef je dan op voor een culinaire wildplukwandeling voor gevorderden (vanaf 4 personen).
 • Jaartraining. Wil je graag weten welke planten er het hele jaar door te plukken zijn in de verschillende seizoenen? Volg een jaartraining 4 keer per jaar in 4 verschillende gebieden en 4 verschillende seizoenen.
 • Cadeaubon. Ken je een (hobby)kok die houdt van de natuur? Bestel een cadeaubon voor de maandelijkse wandeling bij kasteel Groenveld in Baarn. (deze bon is het hele jaar geldig)
 • Mindfull wildplukken. Wil je tijdens een wildplukwandeling ook met al je zintuigen kennis maken met de natuur en helemaal opgaan in het bos? Voor groepen vanaf 8 personen zijn er ook (avond)wildplukwandeling met mindfulness-oefeningen mogelijk. Deze organiseer ik samen met psychologe Iris Weijman van Zeevantijd

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Locatie: de wandelingen vinden plaats in bos, park en moestuin van kasteel Groeneveld in Baarn of op andere mooie locaties in Nederland.
Data & tijden: de wandelingen zijn elke laatste aaneengesloten weekend van de maand op zaterdag en zondag 14.00-15.30 en 16.00-17.30 uur. In de zomermaanden zijn er extra avondwandelingen van 18.00-19.30 uur.
Prijzen wildplukwandelingen
1 persoon € 27,50 p.p.
2 personen: € 25,00 p.p.
Vanaf 4 personen: € 22,50 p.p.
Vanaf 8-10 personen: € 20,00 p.p.
Vanaf 10 personen € 17,50 p.p. De groepen worden dan verdeeld in groepjes van 10 personen)
Jaartraining: wildplukken in 4 seizoenen € 7
Lezing gastles: ‘wildoogsten’ in de 4 seizoenen € 9
Kinderen (6 t/m 16 jaar):  15,00
Kinderen van mensen met een minimum inkomen: gratis
Winterkorting: in januari, februari, maart zijn alle wandelingen 15,00 p.p.
Cadeaubon wildplukwandeling € 27,50 (onbeperkt geldig). Ook te bestellen voor bedrijfsgeschenken en kerstpakketten.

Cadeaubon wildplukwandeling

Bestel nu!

Maandthema’s

Data en maandthema’s in 2020

Voorjaar

Helaas kunnen de wandelingen deze lente door de coronacrisis niet doorgaan. Degenen die hebben gereserveerd kunnen de reservering verplaatsen naar een andere datum. Neem contact op! 

BerkenwaterGeannuleerd. 28 & 29 maart 2020. Voorjaarswandeling met berkenwater. Kasteel Groeneveld Baarn. Een hele bijzondere frisse lentewandeling! We proeven de eerste voorjaarskruiden en drinken berkenwater uit de boom! Verser dan dit is niet mogelijk… € 27,50

 

 

Maarts viooltjeGeannuleerd.  25 & 26 april 2020. Lentewandeling met voorjaarsbloemen & – kruiden. Kasteel Groeneveld Baarn. Maarts viooltje, bosaardbeien, jonge duizendknoop (smaakt naar rabarber), de eerste bosbessen, look-zonder-look, beukenblad, molsla, rucola, mierikswortel, rucola, zandkool, klaverzuring, paardenbloemen, maarts viooltje. Proeverij met o.a. duizendknooplimonade. Iedereen krijgt stekjes mee om te planten in eigen tuin. € 27,50

KlaproosGeannuleerd. 15 mei 2020 13.00 uur. Lezing wildplukken & wandeling rond het museum. Singer Museum Laren (N-H). Ik laat zien en proeven wat er in en rond Laren in de natuur te oogsten is en wat je er op een makkelijke manier van kunt maken.

 

 

Geannuleerd.  30Vlierbloesem & 31 mei 2020. Vlierbloesemwandeling. Kasteel Groeneveld Baarn. Vlierbloesem is wat mij betreft het allerlekkerst dat je kunt plukken in de natuur! Geurig en heerlijk zoet. Ik maak er meerdere kleine hapjes en drankjes van. Verder te vinden: meidoornblad en – bloesem,  wilde roos, bosaardbei, krentenboomkrentjes, look-zonder-look, mierikswortel, watermunt, klaverzuring, duizendknoop, longkruid. Proeverij: heerlijk geurige vlierbloesemverassingen. € 27,50

Zomer

Onrijpe walnoten met Sint JanGeannuleerd.  20 juni 2020. Spoedcursus wildplukken. St. Jans markt van MergenMetz in Doorwerth. Absoluut de leukste markt van het jaar voor slow food-liefhebbers! Met een spoedcursus wildplukken in het schitterend natuurgebied – de stuwwallen van de Veluwegrens – achter het huis van Norbert. En natuurlijk aandacht voor de walnotenboom vol onrijpe walnoten (noccino!) midden in de tuin van Norbert! € 7,50

Amerikaanse vogelkersGaat door! 
27 juni 2020 12.00-13.30, 14.00-15.30 (vol), 15.30-17.00 uur (vol)
28 juni 2020. 12.00-13.30, 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur (vol). Midzomerwandeling met bosfruit. Kasteel Groeneveld Baarn. Vogelkers, vlierbes, jasmijn, wilde roos, onrijpe walnoot, bosbessen, bosframbozen, bosaardbei, watermunt, klaverzuring, waterpeper, paardenbloem. € 27,50

Bosframboos

24 juli 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
25 juli 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur
26 juli 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur
Zomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld Baarn. Het bos staat vol! Bosaardbei, vroeg eekhoorntjesbrood, eikhaas, zwavelzwam (boskip), biefstukzwam (leuk voor vegetariërs!), onrijpe walnoot, bosaardbei, bosbes, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring. € 27,50

WildplukavondwandelingNieuw!
zondag 2 augustus 19.00-21.00 uur.
Zomeravond boswandeling. Kasteel Groeneveld Baarn. Samen met psychologe en spirit of nature coach Iris Weijman van Zee van tijd gaan we de wilde zomeroogst proeven en ook met al onze zintuigen kennis maken met kleuren, geuren en geluiden in het bos. € 27,50

 

BramenNazomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld Baarn.
28 augustus Familiewandeling. 14.00-15.30, 16.00- 17.30 uur
29 augustus Open inschrijving. 14.00-15.30 (vol), 16.00- 17.30 (vol)
30 augustus Open inschrijving. 14.00-15.30, 16.00- 17.30 uur
 Bramen, vlierbessen, bosaardbei, bosframboos, vogelkers, wilde appels, eekhoorntjesbrood, zwavelzwam, reuzenzwam, biefstukzwam (leuk voor vegetariërs!), moerasspirea, waterpeper, watermunt. € 27,50

 

EekhoorntjesbroodPaddenstoelenwandeling. Kasteel Groeneveld Baarn.
25 september. Familiewandeling. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
26 september. Open inschrijving. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
27 september. Open inschrijving. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
Paddenstoelenwandeling. Kasteel Groeneveld Baarn. September is de paddenstoelen maand bij uitstek! Het bos staat er vol mee en na een regenbui schieten ze letterlijk en figuurlijk uit de grond! Je leert de basisbeginselen van het paddenstoelen plukken: hoe herken je de eetbare soorten en welke delicatessen maak je er van?

Herfst

PorseleinzwamNieuw: Dierendagwildplukwandeling voor vegetariërs en veganisten. Kasteel Groeneveld Baarn.
2 oktober. Open inschrijving 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
3 oktober. Open inschrijving 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
4 oktober. Open inschrijving 14.00-15.30 (vol), 16.00-17.30 uur (vol)
Boskip, biefstukzwam en eekhoorntjesbrood; veel paddenstoelen hebben een vleesbite! En wat dacht je van jambon vegetal, de wortel van teunisbloem die op ‘ham’ lijkt? € 27,50

Tamme kastanjes

Extra herfstwandeling met tamme kastanjes. Kasteel Groeneveld Baarn.
11 oktober. Open inschrijving 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
Kastanjes, eekhoorntjesbrood, vlierbessen, bramen, bosframboos, lijsterbessen, vogelkers, springbalsemien, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring, beukennootjes, hazelnoten.  € 27,50

 

Tamme kastanjes

Herfstwandeling met tamme kastanjes. Kasteel Groeneveld Baarn.
23 oktober. Open inschrijving 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
24 oktober. Open inschrijving 14.00-15.30 , 16.00-17.30 uur
25 oktober. Open inschrijving 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
Kastanjes, eekhoorntjesbrood, vlierbessen, bramen, bosframboos, lijsterbessen, vogelkers, springbalsemien, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring, beukennootjes, hazelnoten.  € 27,50

WildplukwandelingenHerfstwandeling met noten en vruchten Kasteel Groeneveld Baarn
27 november. Familiewandeling. 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
28 november. Open inschrijving 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
29 november. Open inschrijving 14.00-15.30, 16.00-17.30 uur
Hondsroosbottel, sleedoorn, Japanse sierkwee, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid, zevenblad, fluweelpootje. Met extra aandacht voor een pakjes- en stressvrij kerstdinner!  € 27,50

Winter

Eetbare douglasspar27 december 2020.  14.00-15.30 uur, 16.00-17.30 uur. Midwinterwandeling. Kasteel Groeneveld. Lekker uitwaaien na de kerstdrukte! En wist je dat je kerstboom eetbaar is en naar citroen smaakt? Fijnspar (kerstboom), douglas, judasoor,  hondsroosbottel, Japanse sierkwee, hazelnoten, walnoten, vogelmuur, veldkers, lieve- vrouwe-bedstro, nagelkruid.  € 27,50

 

 

Locaties

Naast kasteel Groeneveld zijn er ook andere mooie locaties om te wandelen. Kijk hier eens ter inspiratie: Klompenpaden

Enkele mooie locaties in het midden van het land:

 • Herberg Boschoord  Lage Vuursche. Een sprookjesachtig mooi restaurant midden in het bos waar wordt gekookt met dagverse lokale producten.
 • Buiten in de kuil  Lage Vuursche. Restaurant met mooi terras midden in het bos. Met restaurant en buitenkeuken!
 • Jagtlust  ‘s-Graveland. Prachtige locatie bij een historische buitenplaats in bosgebied met oude moestuin.
 • Natuurmonumenten bezoekersbezoekerscentrum Gooi en vechtstreek met restaurant Brambergen  gelegen op een prachtig landgoed in s’Gravenland.
 • Buitenplaats Vreedenhorst 18e eeuws landgoed aan de Vecht in Vreeland vol walnoot-, mispel- en kweeperenbomen. Paradijs op aarde!
 • Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Een oase van rust en schoonheid in de ommuurde biologische moestuin van boer Luuk! Historische kas met keukentje is te huur voor kooklessen.
 • Eemlandhoeve.nl De ideale boerderij waar met respect met dieren en planten wordt omgegaan. 100% biologisch. Een prachtige route door moestuinen en ruigtes. Hier kunnen we ook koken!

Locaties elders in Nederland:

 • Mergenmetz  een wandeling in de ‘achtertuin’ van Mergenmetz – het Heelsums beekdal en Wolfhezer heide en bossen – is een hele bijzondere ervaring. Trefwoorden: bos, stuwwal, ijstijd, Veluwezoom. Naast een biologische moestuin met veel bijzondere groentensoorten, kent MergenMetz een eetbare siertuin (voedselbos) en zijn er bonte bentheimer landvarkens (en Welsumer kippen).
 • Spoorfietsen op een oude spoorlijn in Hengelo is op zich al een bijzondere ervaring. Maar ook langs de rails groeien heerlijke wilde planten, noten en bessen.  

 

 Bedrijfsuitje widlplukwandeling kruidensoepBedrijfsuitjes en familie-uitjes

Geregeld verzorg ik wildplukwandelingen tijdens bedrijfs- en familie-uitjes. Er zijn veel mooie locaties in Nederland en elke streek heeft haar eigen bijzondere wilde eetbare planten. Vraag een offerte op maat.

 

 

Kinderen zien een kikker tijdens de wildplukwandelingKinderen

Panfluitjes maken van Japanse duizendknoop, zuringzuurstok zuigen en tamme kastanjes poffen. Kinderen vinden het erg leuk om mee te gaan met een wildplukwandeling. Ik verzorg ook gastlessen op scholen met een PowerPoint presentatie en aansluitend een wandeling rond de school. Vraag een offerte op maat.

 Opgeven

info@elsjebruijnesteijn.com (bij voorkeur contact per email)
06-17196525 (telefonische contact bij voorkeur in de ochtend)