Wildplukwandelingen

Berkenwater, frambozenijs, wilde paddenstoelensoep en hazelnotenbonbons 

Elsje Bruijnesteijn is ruim 20 jaar hobbymatig met wildplukken bezig om nieuwe smaken te ontdekken. Sinds 6 jaar heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt en organiseert ze wildplukwandelingen met kleine proeverij bij Kasteel Groeneveld in Baarn en op andere mooie locaties in Nederland. In haar boeken en op dit blog beschrijft en fotografeert ze het (wilde) eten uit haar eigen omgeving de Gooi-, Eem- en Vechtstreek. Ze is mede auteur van Liever Lokaal, het Gouden kookboek van 2015.  Elsjes doel is om haar kennis door te geven aan zo veel mogelijk mensen en te laten zien dat Nederland wel degelijk een eigen terroir heeft. Ze vertelt hoe je op een makkelijke manier van wilde planten, bessen en noten uit natuur of eigen tuin gezonde en lekkere delicatessen kan maken, hoe onze voorouders het gebruikten en hoe mensen uit andere culturen het bereiden. Zonder pakjes en potjes maar met veel smaak!

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Wildoogsten
Maandthema’s
Markten
Bedrijfsuitjes en familieuitjes
Kinderen
Opgeven
Betalen

Cadeaubon wildplukwandeling

Cadeau-bon voor een wildplukwandeling  25,00 (De bon is het hele jaar geldig.) Bestel nu!

Wildplukwandelingen met proeverijtje

Wildoogsten

Locatie: bos en park van kasteel Groeneveld in Baarn of voor groepen op andere geschikte locaties in heel Nederland.
Data & tijden: elke laatste zondag van de maand van 14.00-16.00 uur of op andere data en tijden voor groepen.

 

We determineren planten en ik laat zien welke planten eetbaar zijn en wat je ervan kunt maken. Het aanbod in de natuur is afhankelijk van o.a. weersomstandigheden. Wildplukken valt officieel onder ‘stroperij’ en wordt voor eigen gebruik gedoogd. Ik pluk met toestemming van de grondeigenaar (Staatsbosbeheer) kleine hoeveelheden van planten die niet op de Rode Lijst staan en soms gewoon in mijn eigen tuin als ‘onkruid’ groeien. De hapjes en drankjes die ik na afloop van de wandeling  serveer, zijn door mij zelf gemaakt van de wilde oogst aangevuld met eigen moestuinoogst, oogst van boerderijen en landgoederen in de omgeving en biologische voedingsproducten. Recepten met wilde ingrediënten staan regelmatig op mijn blog op deze website.

Prijzen (inclusief btw): 

Wildplukwandelingen

Wildplukwandeling, proeverijtje en wilde verassing: 27,50 p.p.
2 personen: 25 p.p.
Vanaf 5 personen: 22,50 p.p.
Vanaf 8 personen: 17,50 p.p.
Vanaf 15 personen: 15,00 p.p.
Vanaf 20 personen 12,50 p.p.
Kinderen (6 t/m 16 jaar): 12,50
Jaartraining: 4 wandelingen, boekje & digitale flyer, wilde thee, zaad en stekjes 95 

Let op! Winterkorting: alle wandelingen in de maanden november, december, januari, februari, maart kosten 17,50. In de winter is er ook volop te plukken in het bos. Tijdens deze maanden schenk ik heerlijk warme thee en soep en besteed ik extra aandacht aan inmaken & conserveren. Trui aan!

Wilde lezing
Lezing met kleine proeverij: wildoogsten en koken zonder pakjes door het jaar heen! 95 (exclusief reiskosten)

Wilde kookles
Koken zonder pakjes: een rijke soep of salade van wilde kruiden uit de tuin, verse hangop met bramensiroop en wilde bloemen! Prijzen en tijden zijn gelijk aan de wandelingen exclusief de eventuele huurkosten voor een locatie. Groep maximaal 10 personen. Locatie: thuis of een andere geschikte locatie. De kookles is ook mogelijk met vers geplukte oogst direct na afloop van een wandeling.

Boek nu!

Wilde producten

De Wilde Kalender naslagwerkje over lokale delicatessen uit de vier seizoenen 9,95
Digitale flyer met foto’s, omschrijving en gebruik van planten 7,50 (binnenkort verkrijgbaar)
Wilde thee o.a. sterrenmix, muntthee, citroenthee zonder citroen, jasmijnthee. 4,95 
Wild zaad en – stekjes van wilde planten.  2,50 per stuk

Bestel nu!

Maandthema’s

De wandelingen bij kasteel Groeneveld in Baarn zijn elke laatste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur of – bij veel aanmeldingen – van 11.00 tot 13.00 uur. Verder zijn er op andere data en locaties extra activiteiten soms in samenwerking met een expert op een ander gebied. Dat geeft interessante kruisbestuivingen. De oogst is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, dus de catering kan wisselen van maand tot maand.

20 januari 2019. Vrolijke nieuwjaarswandeling de dag voor de somberste dag van het jaar 21 januari! Met een geurige winterthee en hondsroosbottelsnoepjes. Vandaag laat psychologe en spirit of nature coach Iris Weijman van Zee van tijd je met alle zintuigen kennis maken met kleuren, geuren en geluiden in het bos. Ik laat wilde winterdelicatessen uit het bos proeven zoals douglas, lieve-vrouwe-bedstro en veldkers. Winterkorting: deze wandeling is 17,50!

 

Veldkers

27 januari 2019. Winterwandeling met wild wintersoepje. Kasteel Groeneveld. Wie denkt dat er in de natuur niets groeit in de winter heeft het mis. Veel bessen zoals de sleedoorn smaken juist zoeter na de vorst. Sleedoorn bijvoorbeeld zit in het eeuwenoude Engelse jagersdrankje sloe gin. Winterkorting: deze wandeling is 17,50!

 

 

Wilde ganzeneieren24 februari 2019. Winterwandeling met ganzeneieren en daslookboter. Kasteel Groeneveld. Een hele bijzondere wandeling! We proeven een ganzeneierenomelet met vers gebakken desembrood en daslookboter. De ganzeneieren zijn geraapt uit de nesten van wilde ganzen (er zijn veel te veel ganzen en ik laat er altijd eentje liggen!). Winterkorting: deze wandeling is 17,50!

 

Berkenwater31 maart 2019. Voorjaarswandeling met berkenwater en ganzeneieren. Kasteel Groeneveld. Een hele bijzondere wandeling! We proeven berkenwater uit de boom en een home made ganzeneierencake van ganzeneieren die uit de nesten van wilde ganzen zijn gehaald (er zijn veel te veel ganzen en ik laat er altijd eentje liggen!). Verser dan dit is niet mogelijk…Winterkorting: deze wandeling is 17,50!

 

 

Maarts viooltje28 april 2019. Lentewandeling met voorjaarsbloemen & – kruiden. Kasteel Groeneveld. Maarts viooltje, bosaardbeien, jonge duizendknoop (smaakt naar rabarber), de eerste bosbessen, look-zonder-look, beukenblad, molsla, rucola, mierikswortel, rucola, zandkool, klaverzuring, paardenbloemen, maarts viooltje. Proeverij met o.a. duizendknooplimonade. Iedereen krijgt een stekjes mee naar huis om te planten in eigen tuin.

 

(Wilde) bloemen workshop moederdag12 mei 2019. Nieuw! Moederdag wandeling en proeverij met (wilde) eetbare bloemen. Altijd Bloemen Blaricum. Een wandeling door het mooie centrum van Blaricum met een bloemenproeverij in de bloemenwinkel van mijn vriendin in Blaricum. Vlierbloesem, meidoornbloesem, wilde roos, lindebloesem, jasmijn, maar ook pittige bloemen zoals daslook en Oost-Indische kers.

 

2Vlierbloesem6 mei 2019. Vlierbloesemwandeling. Kasteel Groeneveld. Vlierbloesem is wat mij betreft het allerlekkerst dat je kunt plukken in de natuur! Geurig en heerlijk zoet. Ik maak er meerdere kleine hapjes en drankjes van. Verder te vinden in de natuur in mei: meidoornblad en – bloesem,  wilde roos, bosaardbei, krentenboomkrentjes, look-zonder-look, mierikswortel, watermunt, klaverzuring, duizendknoop, longkruid. Proeverij: heerlijk geurige vlierbloesemverassingen.

 

Vlierbloesem wildplukwandeling27 mei 2019. Extra lentewandeling in het AmsterdamsebosNederlands & Engelstalig! Amsterdamsebos

 

 

 

Bosframboos30 juni 2019. 14.00-16.00. (Vol). Extra wandeling 11.00-13.00. Midzomerwandeling met bosfruit. Kasteel Groeneveld. Bosframboos, pinksterbloem, vlierbloesem, boerenjasmijn, wilde roos, onrijpe walnoot, bosbessen, bosframbozen, bosaardbei, watermunt, klaverzuring, waterpeper, paardenbloem. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic en vers bosfruit. Ook aandacht voor de eetbare siertuin en eetbare kamerplanten!

 

Bosaardbei28 juli 2019. Zomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld. Het bos staat vol! Bosaardbei, vroeg eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, zwavelzwam (boskip), biefstukzwam (leuk voor vegetariers!), onrijpe walnoot, bosaardbei, bosbes, gele kornoelje, mirabel, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic en vers bosfruit. Ook mogelijk op een zwoele zomeravond!

 

Bramen25 augustus 2019. Nazomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld. Bramen, vlierbessen, bosaardbei, bosframboos, vogelkers, wilde appels, eekhoorntjesbrood, zwavelzwam (boskip), eikhaas, reuzenzwam, biefstukzwam (leuk voor vegetariers!), moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic  en vers bosfruit. Met extra aandacht voor conserveren & inmaken!

Tomaten inmaken15 september 2019.Inmaakmiddag in Kortenhoef! Leeg potje mee, gevuld potje mee naar huis. Zo komen we de winter wel door! De kas van biologische kwekerij Kas & Co staat vol lekkere groente- en fruitsoorten.  Spoedcursus inmaken voor beginners.  Te beginnen met de overvloedige tomatenoogst uit de kas! Waar nodig aangevuld met wilde kruiden.

 

Eekhoorntjesbrood29 september 2019. 11.00-13.00 uur (vol) 14.00-16.00 uur (vol). Extra paddenstoelenwandeling kasteel Groeneveld. September is de beste maand voor wilde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, inktzwam en russula. Maar het bos staat nu ook vol met vlierbessen, lijsterbes, bramen, bosframboos,  springbalsemien, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Proeverij met o.a. eekhoorntjesbrood en bosfruitlimonade.

 

Tamme kastanjes12 oktober 2019. 11.00-13.00 uur (nog plek!) en 14.00-16.00 uur (vol) extra herfstwandelingen Kasteel Groeneveld. Overvloed!  De eerste kastanjes, eekhoorntjesbrood, reuzenzwam, inktzwam en russula, vlierbessen, lijsterbes, bramen, bosframboos, springbalsemien, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Proeverij met o.a. pesto met noten en kruiden en vers geperst appelsap.

 

Porceleinzwam

19 oktober 2019. 11.00-13.00 uur (nog plek!) 14.00-16.00 uur (vol) extra paddenstoelenwandeling Kasteel Groeneveld. Ik organiseer samen met Pip Gilmore van Groene Takken.nl een hele bijzondere paddenstoelenwandeling. We gaan op zoek naar bessen, kruiden en noten en paddenstoelen en in het bos paddenstoelen bakken! Ik zorg voor vers brood en kruidenboter met wilde kruiden en kruiden uit de kasteelmoestuin. PS: alleen mogelijk bij droog weer!

 

Kastanjes27 oktober 2019. 11.00-13.00 uur (nog plek!) en 14.00-16.00 uur (nog plek!). Extra herfstwandeling Kasteel Groeneveld. Tamme kastanjes, beukennootjes, eekhoorntjesbrood en nog veel meer. Proeverij van vers gepofte tamme kastanjes en beukennootjes gepoft in een zelf gestookt vuurtje met een echte tonderdoos uit het bos!

 

 

Wildplukwandelingen24 november 2019. 11.00-13.00 uur (nog plek!) 14.00-16.00 uur (vol). Herfstwandeling met noten en vruchten. Kasteel Groeneveld. Hondsroosbottel, sleedoorn, Japanse sierkwee, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid, zevenblad, fluweelpootje. We komen in de feeststemming met een proeverij van zelfgemaakte marsepein gekleurd met natuurlijke kleurstoffen uit het bos.

 

Eetbare kerstkrans8 december 2019. 14.00-16.30 uur. Eetbare kerstkrans maken op Paleis Soestdijk (Amsterdamse straatweg 16 F) in Baarn.  Ik neem je mee naar het bos rond Landgoed Soestdijk om eetbare kruiden bessen en noten te verzamelen. Aansluitend gaan we met Godelieve van Florina bloemenworkshops in de oude chauffeurswoningen van het paleis een culinaire kerstkrans maken die je aan de voordeur hangt en waarvan je een heerlijke winterthee kan maken! Prijs: € 42,50.

 

Douglasspar29 december 2019. 14.00-16.00 uur. Midwinterwandeling. Kasteel Groeneveld. Fijnspar (kerstboom), douglas, judasoor,  hondsroosbottel, Japanse sierkwee, hazelnoten, walnoten, vogelmuur, veldkers, lieve- vrouwe-bedstro, nagelkruid. Ook in de winter groeit er van alles in het bos. En wist je dat je kerstboom eetbaar is en naar citroen smaakt? Een frisse boswandeling tussen kerst en oud & nieuw met een proeverij van wild gevulde oliebollen en kerstthee!

 

Markten 

Miss Wildpluk komt naar je toe! Elk jaar sta ik op een aantal markten. Hier laat ik wilde delicatessen proeven en geef ik kortingsbonnen weg voor de maandelijkse wildplukwandelingen bij kasteel Groeneveld. Soms geef ik een powerpoint presentatie of een spoedcursus Wildplukken (to go) rond de markt.

 

 

 

Een overzicht van de markten in 2019:

 • TuinIdee. Den Bosch. 22 & 23 februari 12.00 -18.00 uur. Powerpoint presentatie wildplukken & workshop theemengsels maken van (wilde) bloemen en kruiden uit de tuin.  
 • MergenMetz. Sint Jans feest.  Doorwerth. 22 juni 10.00-18.00 uur. Zomerdrankjes met een knipoog naar Sint Jan en mini cursus wildplukken in het schitterend natuurgebied (de stuwwallen van de Veluwegrens) achter het huis van Norbert. 
 • Duurzaam Goed bezig markt Soest 28 september
 • 15 december snoephuisje maken op de kerstmarkt van Lokaal 0 in Baarn
 • Trotsmarkt. Kasteel Groeneveld Baarn (in de kasteelwinkel) 22 december 14.00-17.00 uur. Verkoop en proeverij bisschopswijn, winterthee en peperkerstkoekjes.

Bedrijfsuitje widlplukwandeling kruidensoep

Bedrijfsuitjes en familieuitjes

Geregeld verzorg ik wildplukwandelingen tijdens bedrijfs- en familieuitjes. Er zijn veel mooie locaties. Ik laat zien welke planten en bomen eetbaar zijn en wat voor gezonde en bijzondere delicatessen je er van kunt maken. Op sommige locaties kan er ook gekookt worden met de oogst en werk ik samen met de kok om het diner aan te vullen met wildoogst. Vraag een offerte op maat.

Geschikte locaties in het midden van het land:

 • Kasteel Groeneveld met  Grand Café Groeneveld in Baarn. Mijn vaste wildplukwandelroute met een bezoek aan de historische kasteelkeuken waar een kast staat vol ingemaakte delicatessen uit het bos.
 • Herberg Boschoord  Lage Vuursche. Een sprookjesachtig mooi restaurant midden in het bos waar wordt gekookt met dagverse lokale producten.
 • Buiten in de kuil  Lage Vuursche. Restaurant met mooi terras midden in het bos. Met restaurant en buitenkeuken!
 • Jagtlust  ‘s-Graveland. Prachtige locatie bij een historische buitenplaats in bosgebied met oude moestuin.
 • Natuurmonumenten bezoekersbezoekerscentrum Gooi en vechtstreek met restaurant Brambergen  gelegen op een prachtig landgoed in s’Gravenland.
 • Buitenplaats Vreedenhorst 18e eeuws landgoed aan de Vecht in Vreeland vol walnoot-, mispel- en kweeperenbomen. Paradijs op aarde!
 • Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Een oase van rust en schoonheid in de ommuurde biologische moestuin van boer Luuk! Historische kas met keukentje is te huur voor kooklessen.
 • Eemlandhoeve.nl De ideale boerderij waar met respect met dieren en planten wordt omgegaan. 100% biologisch. Een prachtige route door moestuinen en ruigtes. Hier kunnen we ook koken!

Locaties elders in Nederland:

 • Mergenmetz  een wandeling in de ‘achtertuin’ van Mergenmetz – het Heelsums beekdal en Wolfhezer heide en bossen – is een hele bijzondere ervaring. Trefwoorden: bos, stuwwal, ijstijd, Veluwezoom. Naast een biologische moestuin met veel bijzondere groentensoorten, kent MergenMetz een eetbare siertuin (voedselbos) en zijn er bonte bentheimer landvarkens (en Welsumer kippen).
 • Spoorfietsen op een oude spoorlijn in Hengelo is op zich al een bijzondere ervaring. Maar ook langs de rails groeien heerlijke wilde planten, noten en bessen. Op het eindstation maken we daarvan een pesto!

Kinderen zien een kikker tijdens de wildplukwandelingKinderen

Panfluitjes maken van Japanse duizendknoop, zuringzuurstok zuigen en tamme kastanjes poffen. Kinderen vinden het erg leuk om mee te gaan met een wildplukwandeling. Zeer geschikt voor gastlessen op scholen en kinderfeestjes! Vraag een offerte op maat.

 

 

 

 Opgeven

info@elsjebruijnesteijn.com (bij voorkeur contact per email)
06-17196525 (bij voorkeur in de ochtend telefonisch contact)

Betalen

De aanmelding voor een wildplukwandeling vindt plaats per email en is definitief na het overmaken van het verschuldigde bedrag een week voorafgaand aan de wandeling op giro NL07INGB0008335201 t.n.v.  Elsje Bruijnesteijn. Vermeld duidelijk de naam waarmee u met mij correspondeert via de email en de naam en datum van de activiteit.