Wildplukken

Wildplukwandelingen

Berkenwater, frambozenijs, wilde paddenstoelensoep en hazelnotenbonbons 

Elsje Bruijnesteijn (Miss Wildpluk) is ruim 20 jaar hobbymatig met wildplukken bezig om nieuwe smaken te ontdekken. Sinds 5 jaar heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt en organiseert ze wildplukwandelingen met kleine proeverij bij Kasteel Groeneveld in Baarn en op andere mooie locaties in Nederland. In haar boeken en op dit blog beschrijft en fotografeert ze het (wilde) eten uit haar eigen omgeving de Gooi-, Eem- en Vechtstreek. Ze is mede auteur van Liever Lokaal, het Gouden kookboek van 2015.  Elsjes doel is om haar kennis door te geven aan zo veel mogelijk mensen en te laten zien dat Nederland wel degelijk een eigen terroir heeft. Ze vertelt hoe je op een makkelijke manier van de wilde planten, bessen en noten uit natuur of eigen tuin gezonde en lekkere delicatessen kan maken, hoe onze voorouders het gebruikten en hoe mensen uit andere culturen het bereiden. Zonder pakjes en potjes maar met veel smaak!

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Wildplukwandelingen
Markten
Bedrijfsuitjes
Lezingen
Kinderen
Maandthema’s
Opgeven
Betalen

Cadeaubon wildplukwandeling

Cadeau-bon voor een wildplukwandeling  25,00 (De bon is het hele jaar geldig.) Bestel nu!

Wildplukwandelingen met proeverijtje

Wildplukwandelingen

Locatie: bos en park van kasteel Groeneveld in Baarn of andere geschikte locaties in heel Nederland voor groepen.
Data & tijden: elke laatste zondag van de maand van 14.00-16.00 uur. In het hoogseizoen zijn er ochtendwandelngen van 11.00 – 13.00 uur of op andere data en tijden voor groepen.

 

We determineren planten en ik laat zien welke planten eetbaar zijn en wat je ervan kunt maken. Het aanbod in de natuur is afhankelijk van o.a. weersomstandigheden. Wildplukken valt onder ‘stroperij’ en wordt voor eigen gebruik gedoogd. Ik pluk met toestemming van de grondeigenaar (Staatsbosbeheer) kleine hoeveelheden van planten die niet op de Rode Lijst staan en soms gewoon in mijn eigen tuin als ‘onkruid’ groeien. De hapjes en drankjes die ik na afloop van de wandeling  serveer, zijn door mij zelf gemaakt van de wilde oogst aangevuld met eigen moestuinoogst, oogst van boerderijen en landgoederen in de omgeving en biologische voedingsproducten. Recepten met wilde ingrediënten staan regelmatig op mijn blog op deze website.

Prijzen: 

Wildplukwandeling, proeverijtje en verassing: 27,50 p.p.
2 personen: 25 p.p.
Vanaf 4 personen: 20,00 p.p.
Vanaf 8 personen: 15,00 p.p.
Vanaf 15 personen: 12,50 p.p.
Kinderen (6 t/m 16 jaar): 12,50
Wildplukwandeling jaartraining 4 seizoenenkaart met veel extra’s: 145 
Boek nu!

De Wilde Kalender naslagwerkje over het gratis (wilde) eten uit Nederland.  9,95 euro.
Flyer met foto’s, omschrijving en gebruik van planten 7,50 (binnekort verkrijgbaar)
Wilde delicatessen o.a. opschenklikeur, jasmijnthee, watermuntsuiker, kweepeermosterd, frambozenazijn 5,00
Zaad en stekjes van wilde planten.  2,50
Bestel nu!

Markten 

Miss Wildpluk komt naar je toe! Elk jaar sta ik op een aantal markten. Hier laat ik wilde delicatessen proeven en geef ik kortingsbonnen weg voor de maandelijkse wildplukwandelingen bij kasteel Groeneveld. Soms geef ik een powerpoint presentatie of een spoedcursus Wildplukken (to go) rond de markt.

 

 

 

Een overzicht van de markten in 2019:

  • TuinIdee. Den Bosch. 22 & 23 februari 12.00 -18.00 uur. Powerpoint presentatie wildplukken & workshop theemengsels maken van (wilde) bloemen en kruiden uit de tuin.  
  • MergenMetz. Sint Jans feest.  Doorwerth. 22 juni 10.00-18.00 uur. Zomerdrankjes met een knipoog naar Sint Jan en mini cursus wildplukken in het schitterend natuurgebied (de stuwwallen van de Veluwegrens) achter het huis van Norbert. 
  • Trotsmarkt. Kasteel Groeneveld Baarn (in de kasteelwinkel) 22 december 14.00-17.00 uur. Verkoop en proeverij bisschopswijn, winterthee en peperkerstkoekjes.

Bedrijfsuitje widlplukwandeling kruidensoep

Bedrijfsuitjes

Geregeld verzorg ik wildplukwandelingen tijdens bedrijfsuitjes en vergaderingen. Er zijn veel mooie locaties in bossen en parken. We lopen direct vanuit het restaurant het natuurgebied in, een leuke afwisseling van de activiteiten binnen. Ik laat zien welke planten en bomen eetbaar zijn en wat voor gezonde en bijzondere delicatessen je er van kunt maken. Op sommige locaties kan er ook gekookt worden met de oogst en werk ik samen met de kok om het diner aan te vullen met wildoogst. Vraag een offerte op maat.

Geschikte locaties voor bedrijfsuitjes in het midden van het land:

  • Kasteel Groeneveld in Baarn. Mijn vaste wildplukwandelroute met een bezoek aan de historische keuken.
  • Herberg Boschoord in de Lage Vuursche. Een sprookjesachtig mooi restaurant midden in het bos
  • Buiten in de kuil in de Lage Vuursche midden in het bos met buitenkeuken waar we kunnen koken!
  • Jagtlust  in ‘s-Graveland. Prachtige locatie in bosgebied met oude moestuin.
  • Buitenplaats Vreedenhorsteen prachtig 18e eeuws landgoed aan de Vecht in Vreeland vol walnoot-, mispel- en kweeperenbomen. Paradijs op aarde!
  • Tuinderij Eyckenstein Maartensdijk, een oase van rust en schoonheid in de ommuurde biologische moestuin van Luuk! Met perzikbomen!
  • Kas&Co. Biologische kwekerij met kassen in Kortenhoef. Kassen vol tomaten, augurken en pompoenen!

Lezingen eetbare natuur/wildplukken

Lezingen

Een lezing is een goede manier om snel veel te leren over de eetbare natuur. Met een power point presentatie laat ik zien wat er in de 12 maanden van het jaar is te plukken in natuur of eigen (moes)tuin en welke lekkere gezonde gerechtjes je ervan kunt maken. Ik neem altijd een vaas met verse wildpluk mee. Inclusief een kleine proeverij. Prijs: 75 euro.

 

Kinderen zien een kikker tijdens de wildplukwandeling

Kinderen

Panfluitjes maken van Japanse duizendknoop, zuringzuurstok zuigen en tamme kastanjes poffen. Kinderen vinden het erg leuk om mee te gaan met een wildplukwandeling. Zeer geschikt voor gastlessen op scholen en kinderfeestjes! Vraag een offerte op maat.

 

 

Maandthema’s

De wandelingen bij kasteel Groeneveld in Baarn zijn elke laatste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Verder zijn er op andere data en locaties extra activiteiten soms in samenwerking met een expert op een ander gebied. Dat geeft interessante kruisbestuivingen. De oogst is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, dus de catering kan wisselen van maand tot maand.

Wildplukwandelingen in 2019

20 januari. Vrolijke nieuwjaarswandeling de dag voor de somberste dag van het jaar 21 januari! Met een geurige winterthee en hondsroosbottelsnoepjes. Vandaag laat psychologe en spirit of nature coach Iris Weijman van Zee van tijd je met alle zintuigen kennis maken met kleuren, geuren en geluiden in het bos. Ik laat wilde winterdelicatessen uit het bos proeven zoals douglas, lieve-vrouwe-bedstro en veldkers. Winterkorting: deze wandeling is 17,50!

 

Veldkers

27 januari. Winterwandeling met wild wintersoepje. Kasteel Groeneveld. Wie denkt dat er in de natuur niets groeit in de winter heeft het mis. Veel bessen zoals de sleedoorn smaken juist zoeter na de vorst. Sleedoorn bijvoorbeeld zit in het eeuwenoude Engelse jagersdrankje sloe gin. Winterkorting: deze wandeling is 17,50!

 

 

Wilde ganzeneieren24 februari. Winterwandeling met ganzeneieren en daslookboter. Kasteel Groeneveld. Een hele bijzondere wandeling! We proeven een ganzeneierenomelet met vers gebakken desembrood en daslookboter. De ganzeneieren zijn geraapt uit de nesten van wilde ganzen (er zijn veel te veel ganzen en ik laat er altijd eentje liggen!). Winterkorting: deze wandeling is 17,50!

 

Berkenwater24 maart.  Oertijd gezonde voorjaarswandeling met bloesemwater, berkenwater, voorjaarskruidensalade en wilde ganzeneierencake. Kasteel Groeneveld. Mijn gast, studente natuurgeneeskunde Lucienne Dunnewijk, vertelt je over het  (wilde) eten als voedings- en geneesmiddel door de eeuwen heen. Ik laat verse voorjaarskruiden ruiken en proeven en we nippen van vers getapt berkenwater. Hoe gezond wil je het voorjaar beginnen?  Try out prijs: 22,50 p.p.

 

Berkenwater31 maart. Voorjaarswandeling met berkenwater en ganzeneieren. Kasteel Groeneveld. Een hele bijzondere wandeling! We proeven berkenwater uit de boom en een home made ganzeneierencake van ganzeneieren die uit de nesten van wilde ganzen zijn gehaald (er zijn veel te veel ganzen en ik laat er altijd eentje liggen!). Verser dan dit is niet mogelijk…

 

 

Maarts viooltje28 april. Lentewandeling met voorjaarsbloemen & – kruiden. Kasteel Groeneveld. Maarts viooltje, bosaardbeien, jonge duizendknoop (smaakt naar rabarber), de eerste bosbessen, look-zonder-look, beukenblad, molsla, rucola, mierikswortel, rucola, zandkool, klaverzuring, paardenbloemen, maarts viooltje. Proeverij met o.a. duizendknooplimonade. Iedereen krijgt een stekjes mee naar huis om te planten in eigen tuin.

 

(Wilde) bloemen workshop moederdag12 mei. Nieuw! Moederdag wandeling en proeverij met (wilde) eetbare bloemen. Altijd Bloemen Blaricum. Een wandeling door het mooie centrum van Blaricum met een bloemenproeverij in de bloemenwinkel van mijn vriendin in Blaricum. Vlierbloesem, meidoornbloesem, wilde roos, lindebloesem, jasmijn, maar ook pittige bloemen zoals daslook en Oost-Indische kers.

 

2Vlierbloesem6 mei. Vlierbloesemwandeling. Kasteel Groeneveld. Vlierbloesem is wat mij betreft het allerlekkerst dat je kunt plukken in de natuur! Geurig en heerlijk zoet. Ik maak er meerdere kleine hapjes en drankjes van. Verder te vinden in de natuur in mei: meidoornblad en – bloesem,  wilde roos, bosaardbei, krentenboomkrentjes, look-zonder-look, mierikswortel, watermunt, klaverzuring, duizendknoop, longkruid. Proeverij: heerlijk geurige vlierbloesemverassingen.

 

Vlierbloesem wildplukwandeling27 mei Extra lentewandeling in het AmsterdamsebosNederlands & Engelstalig! Amsterdamsebos

 

 

 

Bosframboos30 juni. 14.00-16.00. Vol. Extra wandeling 11.00-13.00. Midzomerwandeling met bosfruit. Kasteel Groeneveld. Bosframboos, engelwortel, pinksterbloem, vlierbloesem, boerenjasmijn, wilde roos, onrijpe walnoot (noccino!), bosbessen, bosframbozen, bosaardbei, watermunt, klaverzuring, waterpeper, watermunt, duizendknoop, paardenbloem. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic  en vers bosfruit. Met extra aandacht voor de eetbare siertuin en eetbare kamerplanten!

Bosaardbei28 juli. Zomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld. Het bos staat vol! Bosaardbei, vroeg eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, zwavelzwam (boskip), biefstukzwam (leuk voor vegetariers!), onrijpe walnoot, bosaardbei, bosbes, gele kornoelje, mirabel, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic en vers bosfruit. Deze wandeling kan bij mooi weer ook in de avond plaatsvinden!

Bramen25 augustus. Nazomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld. Bramen, vlierbessen, bosaardbei, bosframboos, vogelkers, wilde appels, eekhoorntjesbrood, zwavelzwam (boskip), eikhaas, reuzenzwam, biefstukzwam (leuk voor vegetariers!), moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic  en vers bosfruit. Met extra aandacht voor conserveren & inmaken!

Eekhoorntjesbrood29 september 14.00-16.00 uur. Paddenstoelenwandeling. September is de beste maand voor wilde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, inktzwam en russula. Maar het bos staat nu ook vol met vlierbessen, lijsterbes, bramen, bosframboos,  springbalsemien, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Proeverij met o.a. eekhoorntjesbrood en bosfruitlimonade.

 

 

Tamme kastanjes12 Oktober extra herfstwandeling Kasteel Groeneveld in Baarn

 

 

 

 

Porceleinzwam

Op 19 oktober organiseer ik samen met Pip Gilmore van Groene Takken.nl een hele bijzondere paddenstoelenwandeling. We gaan niet alleen op zoek naar eetbare paddenstoelen maar ze ook ter plekke in het bos bakken en proeven! Ik zorg voor vers brood en kruidenboter met wilde kruiden en kruiden uit de kasteelmoestuin. Deze wandeling is op andere data – in de paddenstoelenmaanden bij uitstek september en oktober – ook te boeken voor groepen vanaf 8 personen. Ps: het bakken in het bos is alleen mogelijk bij droog weer!

 

Tamme kastanjes27 oktober. 11.00-13.00 uur. Herfstwandeling. Kasteel Groeneveld.
27 oktober. 14.00-16.00 uur. Herfstwandeling. Kasteel Groeneveld.
Tamme kastanjes, beukennootjes, eekhoorntjesbrood en nog veel meer. Proeverij van vers gepofte tamme kastanjes en beukennootjes gepoft in een zelf gestookt vuurtje met een echte tonderdoos uit het bos! Erg leuk voor kinderen en voor volwassenen die een beetje kind zijn gebleven!

 

Wildplukwandelingen24 november. Herfstwandeling met noten en vruchten. Kasteel Groeneveld. Hondsroosbottel, sleedoorn, Japanse sierkwee, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid, zevenblad, fluweelpootje. We komen in de feeststemming met een proeverij van zelfgemaakte marsepein gekleurd met natuurlijke kleurstoffen uit het bos.

 

Douglasspar29 december. Midwinterwandeling. Kasteel Groeneveld. Fijnspar (kerstboom), douglas, judasoor,  hondsroosbottel, Japanse sierkwee, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, vogelmuur, veldkers, lieve- vrouwe-bedstro, nagelkruid. Ook in de winter groeit er van alles in het bos. En wist je dat je kerstboom eetbaar is en naar citroen smaakt? Een frisse boswandeling tussen kerst en oud & nieuw met een proeverij van wild gevulde oliebollen en kerstthee!

 

 Opgeven

info@elsjebruijnesteijn.com

Betalen

De aanmelding voor een wildplukwandeling vindt plaats per email en is definitief na het overmaken van het verschuldigde bedrag een week voorafgaand aan de wandeling op giro NL07INGB0008335201 t.n.v.  Elsje Bruijnesteijn. Vermeld duidelijk de naam waarmee u met mij correspondeert via de email en de naam en datum van de activiteit.