test editor

Wildplukwandelingen

Berkenwater, frambozenijs, wilde paddenstoelensoep en hazelnotenbonbons 

Elsje Bruijnesteijn (Miss Wildpluk) is ruim 20 jaar hobbymatig met wildplukken bezig om nieuwe smaken te ontdekken. Sinds 4 jaar heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt en organiseert ze wildplukwandelingen met kleine proeverij bij Kasteel Groeneveld in Baarn en op andere mooie locaties in Nederland. In haar boeken en op dit blog beschrijft en fotografeert ze het (wilde) eten uit haar eigen omgeving de Gooi-, Eem- en Vechtstreek. Ze is mede auteur van Liever Lokaal, het Gouden kookboek van 2015.  Elsjes doel is om haar kennis door te geven aan zo veel mogelijk mensen en te laten zien dat Nederland wel degelijk een eigen terroir heeft. Ze vertelt hoe je op een makkelijke manier van de wilde planten, bessen en noten uit natuur of eigen tuin gezonde en lekkere delicatessen kan maken, hoe onze voorouders het gebruikten en hoe mensen uit andere culturen het bereiden. Zonder pakjes en potjes maar met veel smaak!

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Wildplukwandelingen
Wilde delicatessen
Boekjes
Markten
Wildplukken
Proeverij
Bedrijfsuitjes
Lezingen
Kinderen
Catering
Maandthema’s
Opgeven
Betalen

Cadeaubon wildplukwandeling

Wild cadeau!

Verras je moeder, collega of vriend met een originele cadeaubon en ga ook zelf eens mee met een wildplukwandeling, elke laatste zondag van de maand in het bos van kasteel Groeneveld in Baarn. Met proeverijtje en een wilde delicatesse voor thuis.  (De bon is het hele jaar geldig.) Prijs: 27,50

Wildplukwandelingen met proeverijtje

Wildplukwandelingen

Locatie: bos en park van kasteel Groeneveld in Baarn of andere geschikte locaties.
Data & tijden: elke laatste zondag van de maand van 14.00-16.00 uur. Zie het maandoverzicht.
Prijzen wildplukwandeling: 27,50 euro p.p. Kinderen (6 t/m 16 jaar): 12,50 euro

Speciale aanbieding voor deelnemers die alle seizoenen willen meemaken: 4 seizoenenkaart met veel extra’s voor 145 euro.

 • 4 wandelingen met proeverij en delicatessen. (Bijv maart, mei, september en oktober). T.w.v. 110 euro
 • Een inmaakmiddag op landgoed Vreedenhorst in Vreeland t.w.v. 27,50 euro
 • Starterskit met wilde stekjes t.w.v. 10 euro
 • Het boekje De Wilde Kalender t.w.v. 10 euro
 • Pdf van alle 4 seizoenen met foto’s, omschrijving en gebruik van planten.

Boek nu!

WildplukdelicatessenWilde delicatessen

In de kasteelwinkel van kasteel Groeneveld zijn delicatessen van mij te koop met kruiden en bessen  uit het bos en gedroogd fruit van landgoederen en boerderijen in de Gooi en Vechtstreek zoals opschenklikeurtjes met wilde bessen (sloe gin) en een lekkere winterthee met lieve-vrouwe-bedstro, mispels, kweeperen en kiwi. Deze producten zijn te bestellen per email en ook te koop op de markten waar ik regelmatig sta. Zie hieronder het overzicht markten.

Markten 

Miss Wildpluk komt naar je toe! Elk jaar sta ik op een aantal markten. Hier laat ik wilde delicatessen proeven en geef ik kortingsbonnen weg voor de maandelijkse wildplukwandelingen bij kasteel Groeneveld. Soms geef ik een powerpoint presentatie of een spoedcursus Wildplukken (to go) rond de markt.

Een overzicht van de markten in 2019:

 • TuinIdee. Den Bosch. 22 & 23 februari 12.00 -18.00 uur. Powerpoint presentatie wildplukken & workshop theemengsels maken van (wilde) bloemen en kruiden uit de tuin. Met schrijfster Madelon Oosterwoud. 5 euro p.p.
 • Exclusive Spring Fair. Kasteel Groeneveld. Baarn. 19-22 april. Paasverrassingen en exclusieve opschenklikeurtjes die niet in de (web)winkel te koop zijn! 
 • Altijd Bloemen Blaricum. 11 mei 14.00-16.00 uur. Promotie & bloemenproeverijtje.
 • MergenMetz. Sint Jans feest.  Doorwerth. 22 juni 10.00-18.00 uur. Zomerdrankjes met een knipoog naar Sint Jan en mini cursus wildplukken in het schitterend natuurgebied (de stuwwallen van de Veluwegrens) achter het huis van Norbert. 
 • Trotsmarkt. Kasteel Groeneveld Baarn (in de kasteelwinkel) 22 december 14.00-17.00 uur. Verkoop en proeverij bisschopswijn, winterthee en peperkerstkoekjes

Wildplukwandelingen Elsje Bruijnesteijn

Wildplukken

We determineren planten en ik laat zien welke planten eetbaar zijn en wat je ervan kunt maken. Het aanbod in de natuur is afhankelijk van o.a. weersomstandigheden. Wildplukken valt onder ‘stroperij’ en wordt voor eigen gebruik gedoogd. Ik pluk met toestemming van de grondeigenaar (Staatsbosbeheer) kleine hoeveelheden van planten die niet op de Rode Lijst staan en soms gewoon in mijn eigen tuin als ‘onkruid’ groeien.

Wildplukwandelingen

Proeverij

De hapjes en drankjes die ik na afloop van de wandeling  serveer, zijn door mij zelf gemaakt van de wilde oogst aangevuld met eigen moestuinoogst, oogst van boerderijen en landgoederen in de omgeving en biologische voedingsproducten. Recepten met wilde ingrediënten staan regelmatig op mijn blog op deze website.

Wildplukwandeling bedrijfsuitje

Bedrijfsuitjes

Geregeld verzorg ik wildplukwandelingen tijdens bedrijfsuitjes en vergaderingen. Er zijn veel mooie locaties in bossen en parken. We lopen direct vanuit het restaurant het natuurgebied in, een leuke afwisseling van de activiteiten binnen. Ik laat zien welke planten en bomen eetbaar zijn en wat voor gezonde en bijzondere delicatessen je er van kunt maken. Vraag een offerte op maat.

Geschikte locaties voor bedrijfsuitjes in het midden van het land:

Lezingen eetbare natuur/wildplukken

Lezingen

Een lezing is een goede manier om snel veel te leren over de eetbare natuur. Met een power point presentatie laat ik zien wat er in de 12 maanden van het jaar is te plukken in natuur of eigen (moes)tuin en welke lekkere gezonde gerechtjes je ervan kunt maken. Ik neem altijd een vaas met verse wildpluk mee. Inclusief een kleine proeverij. Prijs: 75 euro.

Kinderen zien een kikker tijdens de wildplukwandeling

Kinderen

Panfluitjes maken van Japanse duizendknoop, zuringzuurstok zuigen en tamme kastanjes poffen. Kinderen vinden het erg leuk om mee te gaan met een wildplukwandeling. Zeer geschikt voor gastlessen op scholen en kinderfeestjes! Vraag een offerte op maat.

Catering zonder pakjes en potjes

Catering

Voor groepen vanaf 10 personen kan ik een exclusieve vegetarische proeverij verzorgen. De hapjes en drankjes die ik serveer zijn gemaakt met verse ingrediënten uit mijn moestuin gecombineerd met wilde ingrediënten uit de natuur en lokale producten. Goed te combineren met verschillende thee-, bier en wijnsoorten of met bijv bloesemwater. Prijs op aanvraag.

Wildplukwandelingen

Maandthema’s

De wandelingen bij kasteel Groeneveld in Baarn zijn elke laatste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Verder zijn er op andere data en locaties extra activiteiten soms in samenwerking met een expert op een ander gebied. Dat geeft interessante kruisbestuivingen. De oogst is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, dus de catering kan wisselen van maand tot maand.

Wildplukwandelingen in 2019

Fluweelpootje20 januari 2019. Vrolijke nieuwjaarswandeling de dag voor de somberste dag van het jaar 21 januari! Try out voor slechts 5 euro p.p. Vandaag laat psychologe en spirit of nature coach Iris Weijman van Zee van tijd je met alle zintuigen kennis maken met kleuren, geuren en geluiden in het bos. Ik laat wilde winterdelicatessen uit het bos proeven zoals douglas, lieve-vrouwe-bedstro en veldkers en schenk een geurige warme winterthee. Met uiteraard extra aandacht voor goede voornemens en diëten.

Sleedoorn27 januari. Winterwandeling met geurige winterthee. Kasteel Groeneveld. Wie denkt dat er in de natuur niets groeit in de winter heeft het mis. Veel bessen zoals de sleedoorn smaken juist zoeter na de vorst. Sleedoorn bijvoorbeeld zit in het eeuwenoude Engelse jagersdrankje sloe gin. Ik laat wilde winterdelicatessen uit het bos proeven zoals douglas, lieve-vrouwe-bedstro en veldkers en schenk een geurige warme winterthee. 

Wilde ganzeneieren24 februari. Winterwandeling met ganzeneieren en daslookboter. Kasteel Groeneveld. Een hele bijzondere wandeling! We proeven een ganzeneierenomelet met vers gebakken desembrood en daslookboter. De ganzeneieren zijn geraapt uit de nesten van wilde ganzen (er zijn veel te veel ganzen en ik laat er altijd eentje liggen!). Verser dan dit is niet mogelijk…

Berkenwater24 maart.  Oertijd gezonde voorjaarswandeling met berkenwater. Kasteel Groeneveld. Mijn gast, studente natuurgeneeskunde Lucienne Dunnewijk, vertelt je over het  (wilde) eten als voedings- en geneesmiddel door de eeuwen heen. Ik laat verse voorjaarskruiden ruiken en proeven en we nippen van vers getapt berkenwater. Hoe gezond wil je het voorjaar beginnen? Try out 10,00 p.p.

Wilde ganzeneieren31 maart. Voorjaarswandeling met ganzeneierencake. Kasteel Groeneveld. Een hele bijzondere wandeling! We proeven een home made ganzeneierencake van ganzeneieren die uit de nesten van wilde ganzen zijn gehaald (er zijn veel te veel ganzen en ik laat er altijd eentje liggen!). Verser dan dit is niet mogelijk…

Maarts viooltje21 april. Extra paaswandeling met voorjaarskruiden. Kasteel Groeneveld. Maarts viooltje, berkenwater, ganzeneieren, hopscheuten, molsla, daslook, bessenknopjes, mierikswortel, vogelmuur, veldkers, rucola, look-zonder-look, maarts viooltje. Proeverij: voorjaarskruidensalade & bloesemwater. Iedereen krijgt een potje met de lekkerste wilde stekjes mee naar huis om te planten in eigen tuin.

Bosaardbei28 april. Lentewandeling met bosaardbei en Japanse duizendknoop. Kasteel Groeneveld. Bosaardbeien, jonge duizendknoop (smaakt naar rabarber), de eerste bosbessen, look-zonder-look, beukenblad, molsla, rucola, mierikswortel, rucola, zandkool, klaverzuring, paardenbloemen, maarts viooltje. Proeverij met o.a. gekonfijte jonge duizendknoop scheuten. Iedereen krijgt een potje met de lekkerste wilde stekjes mee naar huis om te planten in eigen tuin, maar uiteraard zit daar geen Japanse duizendknoop bij!

Workshop eetbare wilde bloemen12 mei. Nieuw! Moederdag workshop Eetbare bloemen. Altijd Bloemen Blaricum. In de prachtige bloemenwinkel van mijn vriendin in Blaricum gaan we hapjes en drankjes maken van vers geplukte eetbare bloesem en bloemen uit de natuur zoals vlierbloesem, meidoornbloesem, wilde roos,etc.

2Vlierbloesem6 mei. Vlierbloesemwandeling. Kasteel Groeneveld. Vlierbloesem is wat mij betreft het allerlekkerst dat je kunt plukken in de natuur! Geurig en heerlijk zoet. Ik maak er meerdere kleine hapjes en drankjes van. Verder te vinden in de natuur in mei: meidoornblad en – bloesem,  wilde roos, bosaardbei, krentenboomkrentjes, look-zonder-look, mierikswortel, watermunt, klaverzuring, duizendknoop, longkruid. Proeverij: heerlijk geurige vlierbloesemverassingen.

Wilde oesters, creuses9 juni. Oesters en zeewier op Texel. Japanse oesters (creuses), kokkels, alikruiken, zeesla, dulse, zeekraal. Wilde oesters liggen gewoon voor het oprapen aan de Nederlandse kusten! Proeverij van verse oesters en zeesla met bosframbozenazijn. Verder maken we een salade van zilte kruiden en zeewieren. Erg leuk voor een familieuitstapje of bedrijfsfeest!

Wildplukwandelingen30 juni. Midzomerwandeling met bosfruit. Kasteel Groeneveld. Krentjes, engelwortel, pinksterbloem, vlierbloesem, boerenjasmijn, wilde roos, onrijpe walnoot (noccino!), bosbessen, bosframbozen, bosaardbei, watermunt, klaverzuring, waterpeper, watermunt, duizendknoop, paardenbloem. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic  en vers bosfruit. Met extra aandacht voor de eetbare siertuin en eetbare kamerplanten!

Bosframboos28 juli. Zomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld. Het bos staat vol! Bosframbozen, vroeg eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, zwavelzwam (boskip), biefstukzwam (leuk voor vegetariers!), onrijpe walnoot, bosaardbei, bosbes, gele kornoelje, mirabel, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic en vers bosfruit. Deze wandeling kan bij mooi weer ook in de avond plaatsvinden!

Bramen25 augustus. Nazomerwandeling met bosfruit en zomerpaddenstoelen. Kasteel Groeneveld. Bramen, vlierbessen, bosaardbei, bosframboos, vogelkers, wilde appels, eekhoorntjesbrood, zwavelzwam (boskip), eikhaas, reuzenzwam, biefstukzwam (leuk voor vegetariers!), moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Heerlijke wandeling met een proeverijtje van verfrissende douglastonic  en vers bosfruit. Deze wandeling kan ook in de avond plaatsvinden!

Peer Landgoed Vreedenhorst 21 & 22 septemberConserveren & inmaken. Oogstfeest op Landgoederen in Gooi, Eem en Vechtstreek. September is bij uitstek de maand om de overschotten uit moestuin en natuur in te maken voor de winterperiode. Dat levert een enorme hoeveelheid delicatessen op zoals: chutney, zoetzuur, piccalilly, cider, limonade, confituur, etc. Vul de voorraadkast! Stuur een email voor een reservering op een locatie naar keuze.

Er zijn meerdere locaties mogelijk:

 • Buitenplaats Vreedenhorst een prachtig 18e eeuws landgoed aan de Vecht in Vreeland vol walnoot-, mispel- en kweeperenbomen. Paradijs op aarde!
 • Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk, een oase van rust en schoonheid in de ommuurde biologische moestuin van Luuk! Met perzikbomen!
 • Kas&Co. Biologische kwekerij met kassen in Kortenhoef. Kassen vol tomaten, augurken en pompoenen!

Eekhoorntjesbrood28 september 11.00-13.00 uur. Paddenstoelenwandeling. Kasteel Groeneveld. 
28 september 14.00-16.00 uur. Extra paddenstoelenwandeling. September is de beste maand voor wilde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, inktzwam en russula. Maar het bos staat nu ook vol met vlierbessen, lijsterbes, bramen, bosframboos,  springbalsemien, waterpeper, watermunt, klaverzuring. Proeverij met o.a. eekhoorntjesbrood en bosfruitlimonade.

Eekhoorntjesbrood29 september 11.00-13.00 uur. Extra paddenstoelenwandeling.  
29 september 14.00-16.00 uur. Extra paddenstoelenwandeling.

Tamme kastanjes27 oktober. 11.00-13.00 uur. Herfstwandeling met gepofte kastanjes. Kasteel Groeneveld.
27 oktober. 14.00-16.00 uur. Herfstwandeling met gepofte kastanjes. Kasteel Groeneveld.
Tamme kastanjes, beukennootjes, eekhoorntjesbrood en nog veel meer. Proeverij van vers gepofte tamme kastanjes en beukennootjes gepoft in een zelf gestookt vuurtje met een echte tonderdoos uit het bos! Erg leuk voor kinderen en voor volwassenen die een beetje kind zijn gebleven!

Wildplukwandelingen24 november. Herfstwandeling met noten en vruchten. Kasteel Groeneveld. Hondsroosbottel, sleedoorn, Japanse sierkwee, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid, zevenblad, fluweelpootje. We komen in de feeststemming met een proeverij van zelfgemaakte marsepein gekleurd met natuurlijke kleurstoffen uit het bos.

Douglasspar29 december. Midwinterwandeling. Kasteel Groeneveld. Fijnspar (kerstboom), douglas, judasoor,  hondsroosbottel, Japanse sierkwee, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, vogelmuur, veldkers, lieve- vrouwe-bedstro, nagelkruid. Ook in de winter groeit er van alles in het bos. En wist je dat je kerstboom eetbaar is en naar citroen smaakt? Een frisse boswandeling tussen kerst en oud & nieuw met een proeverij van wild gevulde oliebollen en kerstthee!

 Opgeven

info@elsjebruijnesteijn.com

Betalen

De aanmelding voor een wildplukwandeling vindt plaats per email en is definitief na het overmaken van het verschuldigde bedrag een week voorafgaand aan de wandeling op giro NL36INGB0689922930 t.n.v.  Elsje Bruijnesteijn. Vermeld duidelijk de naam waarmee u met mij correspondeert via de email en de naam en datum van de activiteit.