Elsje Bruijnesteijn is schrijver, archivaris en vooral hobbykok. Ze schrijft over haar passie voor slow, lekker en gezond koken met (wild) seizoenseten uit haar eigen streek. Haar moeder kookte in de jaren ’70 geurige stoofpotten en ging zomers bramen plukken. Als student proefde ze de exotische smaken van de toko’s rond de Albert Cuypmarkt en als archivaris ontdekte ze  de ‘verfijnde’ Nederlandse keuken met verse kaasjes, worsten en  confituren in de oude kookboeken van Aaltje en Betje.  Als moeder ten slotte ging ze thuis ‘achter het aanrecht’ helemaal los en lukte het zelfs appelcider te maken. Vandaag de dag liggen de kornoeljes op zolder te drogen en staat de kelder vol pickles en zoetzuur. Om nog maar te zwijgen over de voorraad gedroogde lindebloesem, lievevrouwebedstro en appelbesjes. De beslissing om over haar hobby te gaan schrijven viel op het moment dat zij voor het eerst kant-en-klare poffertjes in de supermarkt zag liggen.

4 comments on “Over
 1. Marion de Koning says:

  De wildplukwandeling bij Kasteel Groeneveld, die wildplukster en kookboekenschrijfster Elsje Bruijnesteijn iedere derde zondag organiseert, is even leerzaam als ontspannen. Elsje pretendeert niet alles te weten maar ondertussen wijst ze de deelnemers wel op alle mogelijke plantjes, van springbalsemien tot nagelkruid, van waterpeper tot look zonder look. Na twee uur struinen smaakten de vlierlimonade en de pesto nog lekkerder!

 2. Theresa Reyes says:

  I want to order your book De Wilde Kalender for a friend but can’t figure how?

 3. Gaia Pontarelli says:

  Hoi
  Ik ben een ervaren paddenstoelenplukker. Ik doe het al sinds ik een kind was. Ik woon nu 7 jaren in Nederland en ben ook hier gegaan om paddenstoelen te plukken, maar ik voel me onzeker omdat ik hier verschillende soorten zie.

  Beste Gaia, Wat leuk! Kom je uit Italië? Ik denk dat het belangrijk is om een studie te maken van de Nederlandse paddenstoelen. Paddenstoelen verschillen van land tot land natuurlijk. Het lijkt me verstandig om eerst met lokale paddenstoelengidsen (IVN) mee te gaan. Voor de culinaire aanvulling geef ik paddenstoelenwandelingen bij kasteel Groenveld. Daar behandel ik ongeveer 10 veilige soorten waaronder het eekhoorntjesbrood/porcini. Wellicht kan je aansluiten bij de wandelingen in oktober! https://elsjebruijnesteijn.com/wildplukwandelingen/wildplukken/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*