B

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Tagged with: ,
2 comments on “B
 1. henk rosema says:

  Hi elsje,
  ik heb een flinke berk bij mij in de tuin en ben van plan om daar een gat in te boren om zo middels een slang en fles water af te tappen. Gisteravond zag ik iemand dat ook doen om er een soort drank van te maken. Het werd mij niet duidelijk of daar ook toevoegingen aan te pas komen.
  Wellicht kun jij me daarover duidelijkheid verschaffen.
  Mvg Henk

  • Elsje Bruijnesteijn says:

   Hallo Henk,

   Lees mijn artikel over berkenwater tappen. Dat kan alleen in februari en maart als er nachtvorst is en het overdag warmer wordt. In de boom komt dan een sapstroom op gang die het water vanuit de wortels naar de jonge bladknopjes pompt. Je kunt het water zo uit de boom drinken of inkoken tot siroop. Maar voor siroop moet je emmers vol aftappen. Eerst nog een jaartje wachten dus.