Quickly made cider

BOSAPPELSINMANDVERAF            

Once I made accidentally cider. I just left a bottle of squeezed apple juice in the refrigerator. A few weeks later I opened the forgotten bottle and the cider came out with tremendous force . The remaining bubbly cider in the bottle tasted very nice. The only difference with the cider from the store was the murky brown color of the oxidized apple juice. Making quick apple cider is very simple: press apples – all kinds of (wild) apples can be used – in an apple press or in a food processor. Separate the juice from the pulp with a sieve, pour the juice into a plastic bottle and let the bottle stand for a few days. After about four days, the apple cider is ready. As long as the cider is bubbling, the sugars will ferment, the drink will be less sweet and the alcohol will be about 5 %. Preferably use a plastic bottle in order to prevent explosion of glass bottles.

Tagged with: , ,
2 comments on “Quickly made cider
 1. Maureen says:

  Mijn cider is klaar, maar als ik d fles open zit alles op het plafond en niets meer in de fles. Hoe krijg ik nu de overige flesjes open? Ik heb ze in grolsch beugelflessen.
  KLein extra vraagje, hoe krijg ik het plafond weer schoon?

  • Elsje Bruijnesteijn says:

   Hallo Maureen,
   Wat vervelend, dit is natuurlijk niet de bedoeling. De cider kan al ontstaan na 2 tot 4 dagen, dat hangt af van de appelsoort. Hoeveel dagen heb je het sap laten staan? Je kunt het beste als je cider maakt elke dag even het flesje openen om te kijken of het al gaat gisten. Dan kunnen er ook wat bubbels ontsnappen. Een plastic fles is beter dan een glazen fles omdat daar wat rek in zit. Ik zou zeggen: open de overige flessen buiten maar kijk uit voor ontploffing. En het plafond schoonmaken? Tja. Laddertje, emmertje, sopje? Volgende keer beter, als je nog durft…