Jaartraining wildplukken 2024

Wildplukken Jaartraining
Wildplukken Jaartraining

De Jaartraining

De Jaartraining is bij uitstek de manier om kennis te maken met de eetbare natuur. We zijn natuurlijk totaal afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden en in welke conditie de natuur zich bevindt. Zeker is dat er een wereld voor je opengaat: in de natuur vind je kleuren, geuren, smaken en voedingstoffen die niet in de winkel te koop zijn! No worries: we oogsten met respect voor dier en plant van soorten die in overvloed aanwezig zijn en niet op de Rode Lijst staan!

Als deelnemer aan de Jaartraining leer je veel over de wilde eetbare natuur! Alle activiteiten – theorie, praktijk en proeverij – sluiten op elkaar aan. Je leert in 1 jaar veel over de determinatie, het gebruik en de smaak van wilde bomen, – planten en – paddenstoelen. Behalve de wilde eetbare natuur is er in de Jaartraining ook aandacht voor vergeten groenten, bijzondere fruit- en notensoorten en eetbare sierbloemen. Naast het culinaire gebruik van de eetbare soorten is er ook aandacht voor het maken van verzorgingsproducten, huismiddeltjes en bruikbare circulaire spullen. Bij de proeverij worden door mij geoogste dagverse of geconserveerde wilde soorten gecombineerd met biologische producten van lokale leveranciers. Mijn recepten zijn nagenoeg pakjesvrij en gemaakt met zo min mogelijk keukenspullen.

Jaartraining theorie 

Aan het begin van het jaar ontvang je per email algemene informatie over wildplukken.

Aan het begin van het seizoen ontvang je de informatie over wildplukken  en de wilde soorten in dat seizoen.

Aan het begin van de maand ontvang je informatie over wildplukken en de wilde soorten in die maand.

Aan het begin van het jaar krijg je toegang tot de Whatsapp groep ‘Jaartraining 2024’ waar je met de andere jaartrainers informatie deelt over wildplukken, wild koken en wild proeven.

Door de theorielessen in combinatie met de interactieve Whatsapp-groep krijg je een goed beeld van de eetbare wilde natuur in alle seizoenen!

Kosten 125 euro p.p.

 Jaartraining theorie & praktijk

Naast de theorie ga je 4 keer per jaar mee met een wildplukwandeling in Baarn (kasteel Groeneveld) of in Drenthe (Dwingelderveld). Tijdens een wildplukwandeling maak je kennis met de eetbare natuur in dat seizoen. Je determineert bomen, planten en paddenstoelen met alle zintuigen zodat je ze in je eigen omgeving kunt herkennen en oogsten. Ik laat op locatie producten zien die gemaakt zijn met de wilde soorten uit het seizoen zoals thee, azijn en likeurtjes. Theorie en praktijk sluiten goed op elkaar aan; zo leer je in 1 jaar alles over de herkenning en de gebruiksmogelijkheden van de wilde natuur in alle seizoenen!

Dit zijn de data voor de wildplukwandelingen in Baarn of Drenthe in 2024.

Lente wildplukwandeling

16 maart 2024 14.00-16.00 Drenthe, Dwingelderveld

17 maart 2024 14.00-16.00 Baarn, kasteel Groeneveld

 

Zomer wildplukwandeling

29 juni 2024 14.00-16.00 Drenthe, Dwingelderveld

30 juni 2024 14.00-16.00 Baarn, kasteel Groeneveld

 

Herfst wildplukwandeling

28 september 2024 14.00-16.00 Drenthe, Dwingelderveld

29 september 2024 14.00-16.00 Baarn, kasteel Groeneveld

 

Winter wildplukwandeling

07 december 2024 14.00-16.00 Drenthe, Dwingelderveld

08 december 2024 14.00-16.00 Baarn, kasteel Groeneveld

 

Kosten: 200 euro p.p.

Jaartraining theorie & praktijk & proeven

Naast theorie en praktijk doe je een keer mee aan de seizoenproeverij bij mij thuis in Drenthe. De wilde proeverij bestaat uit vegetarische amuses gemaakt van verse en ingemaakte wilde bomen, planten en paddenstoelen aangevuld met biologische (lokale) producten uit het seizoen. Ik laat zien hoe ik de gerechtjes heb gemaakt en welke wilde soorten ik heb gebruikt. Theorie, praktijk en proeverij sluiten goed op elkaar aan. Aan het einde van het jaar weet je alles over de herkenning, het gebruik en de smaak van de wilde eetbare natuur!

Data wilde seizoen proeverijen 2024

Lenteproeverij: 15 maart 2024 14.00-16.00 uur

Zomerproeverij: 28 juni 2024 14.00-16.00 uur

Herfstproeverij: 27 september 2024 14.00-16.00 uur

Winterproeverij: 6 december 2024 14.00-16.00 uur

Kosten: 250 euro p.p.

Opgeven

 Als je je wilt opgeven stuur dan een mail en geef aan:

  • Waarom je kiest voor de Jaartraining.
  • Wat je specifieke interesses zijn.
  • Welke Jaartraining je kiest.
  • Op welke locatie je mee kunt doen met de wildplukwandelingen.
  • Op welke datum je deelneemt aan de proeverij.

Heb je nog vragen over de Jaartraining? Stuur een mail of bel!

elsjebruijnesteijn@gmail.com

06-17196525 (bij voorkeur dagelijks rond 12.00 uur).

Betaling en algemene voorwaarden

De aanmelding is definitief na het overmaken van het te betalen bedrag door deelnemer uiterlijk een maand voor aanvang van de Jaartraining op giro NL07INGB0008335201 t.n.v. Elsje Bruijnesteijn o.v.v. naam deelnemer en Jaartraining (theorie, praktijk, proeverij). Door middel van de betaling accepteert de aanvrager de Algemene voorwaarden (zie hieronder) voor zichzelf en voor eventueel de andere deelnemers. Aanvrager stuurt deze mail met de Algemene voorwaarden door aan de andere deelnemer zodat deze de Algemene voorwaarden kan lezen en accepteren. Zodra het geld is overgemaakt plan ik de Jaartraining in. Aan het begin van de maand van deelname stuur ik de praktische informatie over locaties en verzamelpunten.

Algemene voorwaarden

De wildplukwandeling

Bij betaling van de wildplukwandeling accepteert deelnemer de algemene voorwaarden voor de wildplukwandeling voor zichtzelf en alle deelnemers aan de wandeling. Deelnemer stuurt voorafgaand aan de wandeling de algemene voorwaarden door aan de andere deelnemers zodat iedereen op de hoogte is van de algemene voorwaarden die gelden voor de wildplukwandeling

Het gebruik van wilde planten – zowel in eigen omgeving als tijdens de wildplukwandelingen in de natuur – is een specialisme en nooit geheel risicovrij. Elsje Bruijnesteijn spant zich tot het uiterste in om een leerzame en veilige cursus (theorie en praktijk) tot stand te brengen en alle redelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om risico’s te minimaliseren

Deelnemer accepteert dat ongelukken kunnen plaatsvinden zonder dat Elsje Bruijnesteijn schuld treft. Elsje Bruijnesteijn is niet aansprakelijk voor ongevallen die voortvloeien uit het eigen wildplukgedrag, de deelname aan de wildplukwandeling (tekenbeten, allergische reacties, vallende boomtakken, etc.) en het niet volgen van de instructies door de deelnemer(s) voor, tijdens en na deelname aan de wildplukwandeling of na het lezen van het – voorafgaand aan de wandeling opgestuurde – lesmateriaal.

Medische problemen (levensbedreigende voedselallergieën of een besmettelijke ziekte) die van invloed kunnen zijn op deelname aan de wandeling, dienen vooraf doorgegeven te worden aan Elsje Bruijnesteijn. De cursist is verplicht mogelijke risico’s zelf te dekken door het navolgen van de door Elsje verstrekte theoretisch en mondelinge instructies en door het afsluiten van een dekkende ziektekostenverzekering.

Website en boeken

Website, boeken en lesmateriaal zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. Aan de inhoud ervan kunnen op geen enkele wijze rechten of aanspraken worden ontleend. Elsje Bruijnesteijn zet zich in voor juiste en actuele informatie op haar website en in haar boeken en lesmateriaal, maar geeft geen garanties voor nauwkeurigheid en volledigheid. Hieronder vallen ook niet tijdig doorgevoerde wijzigingen en onjuiste of onvolledige informatie. Elsje Bruijnesteijn stelt zich niet aansprakelijk voor de (vermeende) schade die is ontstaan naar aanleiding van een bezoek aan deze website of het lezen van haar boeken of lesmateriaal. Teksten en foto’s die zijn gemaakt door Elsje Bruijnesteijn zijn eigendom van Elsje Bruijnesteijn en mogen niet zonder toestemming en bronvermelding door derden of voor commerciële doeleinden worden overgenomen.