Wilde vogelkers

Gewone vogelkers Copyright Elsje Bruijnesteijn
Gewone vogelkers. Copyright Elsje Bruijnesteijn

Wild! Dit artikel is een hoofdstuk uit mijn boek Wild! 25 jaar koken met lokale (wilde) oogst uit het seizoen. In dit boek staan de lekkerste en veiligste wilde eetbare planten beschreven.

Wildplukwandeling: een wildplukwandeling is een goede aanvulling op het boek Wild!. Door 4 seizoenen mee te gaan met een wildplukwandeling leer je alle eetbare planten kennen en gebruiken.
Kijk hier voor de data van de wildplukwandelingen in 2023: Wildplukken 2023

Wild! bestellen of een wildplukwandeling reserveren: elsjebruijnesteijn@gmail.com

Vogelkers

(Prunus padus) Amerikaanse vogelkers

(Prunus serotina) Gewone vogelkers

Struik, boom

Rozenfamilie

De gewone vogelkers (Prunus padus) is een inheemse wilde kersenboom uit de rozenfamilie. De Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina), ook een struik uit de rozenfamilie, is vanaf de zeventiende eeuw vanuit Noord-Amerika ingevoerd en in Europa aangeplant als sierstruik, houtproductiestruik of vulstruik in naaldbossen. Beide soorten groeien langs bosranden en op vochtige zandgronden. De Amerikaanse ‘bospest’ is invasief en verstoort op sommige locaties de biodiversiteit. De gewone vogelkers heeft dofgroen nervig blad, de Amerikaanse vogelkers heeft glanzend blad met minder zichtbare nerven. Bloesem, blad en pit van beide soorten zijn, net als bij gewone kersen, giftig en worden giftiger bij stikstofbemesting, droogte, vorst en bespuiting. Beide soorten hebben amandelgeurige takken, zeer geurige bloemtrossen in het voorjaar en bitterzoete dieprode rijpe besjes in de nazomer die zijn te gebruiken als kersen.

Amerikaanse vogelkers. Copyright Elsje Bruijnesteijn
Amerikaanse vogelkers. Copyright Elsje Bruijnesteijn