Wilde marsepein kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Wilde marsepein

Een natuurlijke kleurstof is kleurstof afkomstig uit planten, paddenstoelen of dieren. Ze worden gebruikt voor het verven van wol, textiel, haar en voedsel. Marsepein, fondant en glazuur zijn te kleuren met natuurlijke kleurstoffen. De meeste van die kleurstoffen, zoals spinazie, cacao en rooibosthee, staan in het keukenkastje of zijn gewoon in de winkel te koop. Andere, zoals maartse viooltjes en goudsbloemen groeien als (on)kruid in de tuin of zijn te kweken in de siertuin. Gebruik geen bloemen uit de winkel want; daar zitten vaak bestrijdingsmiddelen op. Cacao en kaneel, zijn direct door de marsepein, de fondant of het glazuur te mengen. Andere kleurstoffen, zoals spinazie, munt of bietjes, moeten eerst gedroogd, fijngemaakt en gezeefd worden. Kleurstoffen zoals cacao, vlierbloesem en maarts viooltje zijn tegelijk zoete smaakstoffen. Er zijn veel meer kleurstoffen dan je denkt. Probeer het uit!

Basiskleuren
Rood: rozenbottel, rozenblaadjes, amarant, rode biet, rode paprika, tomaat
Blauw: maartse viooltjes, blauwe bessen
Groen: spinazie, munt
Geel: goudsbloem, geelwortel, saffraankrokus
Oranje: goudsbloem, Oost-Indische kers, duindoorn, wortels, zoete aardappel, viooltjes
Roze: roze rozenblaadjes
Paars: kaasjeskruid
Wit: poedersuiker, druivensuiker, vlierbloesem, jasmijnbloesem
Bruin: koffie, cacao, kaneel, koffie
Zwart: zwarte thee, inktzwam

Kleuren mengen
Oranje: geel met rood
Roze: rood met wit
Lila: rood met blauw
Grijs: wit met zwart
Lichtere kleuren: kleuren mengen met witte druiven- of poedersuiker
Donkere kleuren: kleuren mengen met wat zwart