Vlierbloesem

Vlierbloesem

Vlierstruiken groeien overal, in parken, bossen en tuinen. Herkenbaar aan de diep zoete bloemengeur. Verwar de vlierbloesem niet met lijsterbesbloesem; deze lijkt op vlierbloesem maar heeft geen lekkere geur. Pluk de witte vitaminerijke vlierschermen als ze vol stuifmeel zitten. Was ze niet maar haal er zo nodig met de hand wat vliegjes of andere oneffenheden uit.  Hoe meer u plukt hoe sneller de vlier gaat groeien. Vergeet niet wat bloesem te laten hangen voor de vlierbessensiroop in de nazomer!

Vlierbloesemsiroop

20 vlierbloesemschermen, 1 liter water, 1 citroen, 1 kilo suiker 

Doe 10 vlierbloesemschermen in een ruime pan en voeg het water, de citroen en het suiker toe. Laat 24 uur staan in de zon. Zeef het vocht en giet het in een steriele fles die is omgespoeld met kokend water. De vlierbloesemsiroop is nu een jaar houdbaar. Drink de siroop als limonade of doe er een scheutje mousserende koude witte wijn of prosecco bij met een schijfje limoen en munt: Hugo!

Let op: kijk – om ontploffing van de fles te voorkomen – af en toe of er toch gisting in de fles is ontstaan. Als dat het geval is: open de fles voorzichtig en drink de ‘champagne’ direct op!

Vlierbloesemchampagne

10 vlierbloesemschermen, 1 liter water, 1 citroen, 150 gram suiker

Maak vlierbloesemlimonade zoals hierboven beschreven en vul de fles tot 1/3 deel zodat de bubbels straks kunnen ontsnappen. Na een tijdje ontstaat er een spontane gisting en komen er bubbeltjes in de limonade. Doe om -‘ontploffing’ van de fles te voorkomen – regelmatig de fles open zodat het koolzuur kan ontsnappen als dat nodig is. Drink het binnen een week met ijsblokjes.

Gekonfijte vlierbloesem citroen

Gooi de citroenen die gebuikt zijn om de vlierbloesemsiroop te maken niet weg. Kook ze in wat overgebleven vlierbloesemvocht met wat suiker tot de schillen zacht zijn en het vocht ingekookt en stroperig is. Stop ze in brandschone (steriele) glazen potten en giet het ingekookte vocht erover tot de citroenen onder staan. Erg lekker bij een dessert of als vulling in een bonbon van pure chocolade.