Kerstboomtonic

Kerstboom recyclen

De kerstboom (fijnspar) smaakt naar citroen en je kunt er na de kerst heerlijke tonic, thee of glühwein van maken.  Pluk wat vitamine C-rijke naalden, wrijf ze fijn tussen je vingers en ruik de bitter zoete citroengeur. Maar let op: gebruik geen bomen uit bossen of boomkwekerijen die giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken en ook geen kerstbomen die behandeld zijn met brandwerende middelen of kunstmatige sneeuw! De kleine fijnspar op de foto is 1 week voor de kerst uit het bos gehaald en met wat aanhangende aarde in een emmer 2 weken als kerstboom gebruikt, daarna 2 dagen in de emmer buiten afgehard en met driekoningen teruggezet in het bos.

Tonic

Doe wat kerstboomtakken in een lege fles water met een schijfje citroen en 1 theelepel suiker. Laat het mengsel een uurtje trekken en schud de fles af en toe. Zeef het en drink het als tonic met ijsklontjes (en gin). De tonic is ongeveer 3 dagen houdbaar.

Winterthee

Kook wat kerstboomnaalden met appelschillen en rozenbottels (uit het plantsoen) in water en laat het een half uurtje trekken. Hoe langer de thee trekt des te sterker de smaak. Laat de afzuigkap uit: het hele huis krijgt een rustgevende geur.  Suiker is niet nodig. Deze winterthee is heerlijk zoet van zichzelf.

Glühwein

Idem dito. Kook bovenstaand mengsel in de rode wijn. Serveer warm en schenk er op het laatste moment wat jenever bij.