Hazelnootpasta met minder suiker

Hazelnootpasta Foto: Anya van de Wetering Uit: Wildoogst
Hazelnootpasta Foto: Anya van de Wetering Uit: Wildoogst

 

Lekker en eenvoudig te maken recept uit mijn boek Wildoogst! uitgegeven door Uitgeverij Terra
te koop in de boekwinkel of op mijn website Webwinkel

Er zijn maar weinig wildplukrecepten zo lekker als zelfgemaakte hazelnootpasta. Het verschil met de hazelnootpasta uit de supermarkt is heel groot. Die smaakt vooral naar suiker omdat er heel weinig hazelnootjes in zitten. Wist je trouwens dat hazelnootpasta 200 jaar geleden in Italië is uitgevonden omdat er in die tijd geen geld was om veel cacao uit verre landen als Goudkust in Afrika te kopen?  Toen kwam er iemand op het idee om de cacao te mengen met hazelnootjes en  ontstond er een heel nieuw smeerseltje! Heel slim want hazelnoten waren er genoeg in Italië!

Hazelnootpasta maken

Kopen of zoeken: Hazelnoten, cacaopoeder, zonnebloemolie en honing

Spullen: notenkraker, pan met dikke bodem, vijzel

  • Zoek hazelnootjes onder de hazelaarstruik in het park of koop hazelnootjes in de winkel. De wilde hazelnootjes zijn wat kleiner dan die uit de winkel maar hebben wel veel smaak.
  • Kraak de hazelnootjes en zorg dat alle harde doppen eraf zijn.
  • Rooster de nootjes in een pan op een laag vuur zodat je de bittere vliesjes van het nootje kan halen als de nootjes zijn afgekoeld. Het gaat nu heel lekker naar hazelnoten ruiken in huis.
  • Maak de geroosterde hazelnootjes fijn in een vijzel. Hoe fijner de hazelnootjes, hoe sterker de hazelnotensmaak. Maar het is ook wel lekker om nog wat stukje hazelnoot in je mond te hebben natuurlijk.
  • Doe de cacaopoeder, wat druppels olie en de honing door de fijngemaakte hazelnootjes en meng alles goed door elkaar. De honing maakt alles zoet maar zorgt ook dan alles aan elkaar blijft zitten, een soort ‘lijm’ die er een echte ‘pasta’ van maakt.
  • Proef? Smaakt de pasta naar hazelnoten? Is het zoet genoeg of moet er wat honing bij? Proef je ook cacao of moet er nog wat cacaopoeder bij?