Bostonic

 

Douglassparren smaken naar citroen en je kunt er tonic en thee van maken. Indianen kauwen op het hars van naaldbomen als kauwgom. De oude Grieken bewaarden retsinawijnen in aardewerken kruiken met pijnboomhars. Piloten in opleiding leren dat ze na een ongeluk in een bos kunnen overleven met o.a. vitamine C-rijke naaldboomtopjes. Ga naar het bos om zelf wat douglasnaalden te oogsten. Ze zijn te herkennen aan naalden met een platte witte onderkant die solo (Spar) aan de tak groeien, de geel-bruine schors, de appels waar een gespleten slagentongetje uitsteekt en een sterke citroengeur. Pluk wat naalden, wrijf ze fijn tussen je vingers en ruik er aan. Citroengeur? Sabbelen! Niet alleen de naalden, de hele boom: de jonge dennenappels, het zaad uit de dennenappels, het hars van de takken en de binnenbast. Experimenteer met alle delen van de boom. Jonge lichtgroene dennennaalden geoogst in mei en juni zijn door te slikken omdat ze zacht en mals zijn. De oudere naalden smaken ook goed in thee of tonic maar ze zijn taai. Gedroogde naalden ontstaan vanzelf als ze een paar dagen (op de verwarming of in de zon) liggen. Maar pas op: de taxusboom is zeer giftig. De taxus is donkergroen en ruikt niet naar citroen als je de naalden kneust.

Douglastonic

Heerlijk koel drankje op warme dagen. Doe wat (gedroogde) douglastakken in een lege fles water met citroen en 1 theelepel suiker. Laat het mengsel een uurtje trekken en schud de fles af en toe. Zeef het en drink het als tonic met ijsklontjes (en gin). De tonic is ongeveer 3 dagen houdbaar.

Dougalszalf

Haal wat hars van de boom. De boom vormt hars als er een tak breekt. De hars lijkt op een witte traan die naar beneden valt op de schors. Hak het plakkerige hars voorzichtig van de boom en beschadig de bast niet. Neem gelijke delen bijenwas, kokosolie en wat olijfolie en smelt alles op een laag vuur. Roer de harsdruppels erdoor en roer alles goed door. Laat de zalf hard worden. Als de zalf te hard is kun je het opnieuw smelten en er wat meer olijfolie bij doen.

Winterthee

Winterthee! Kook (gedroogde) douglasnaalden met wat (gedroogde) appelschillen en rozenbottels in water en laat het een half uurtje trekken. Hoe langer de thee trekt des te sterker wordt de smaak. Laat de afzuigkap uit: het hele huis krijgt een rustgevende geur.  Suiker is niet nodig. Deze winterthee is heerlijk zoet van zichzelf.

Zuurtjes

Pluk in de lente  jonge douglastopjes die als lichtgroene pluimpjes aan de takken hangen. Kook ze in wat water met suiker en citroen en laat ze drogen. Sabbel erop, het smaakt als een zuurtje. Of vermaal ze tot poeder voor gebruik bij desserts.

Wildplukwandelingen

Wil je meer bijzondere smaken leren kennen uit het bos? Loop dan eens mee met een wildoogstwandeling. Elke maand heeft bijzonder thema’s maar de dennentonic serveer ik altijd.Wildplukwandelingen

 

 

4 reacties op “Bostonic

    • Ga je een keer mee met een wildplukwandeling? Dan laat ik bijzondere wilde cocktails proeven!

  1. Bedankt voor alle mooie recepten! Die tonic ga ik ook proberen, interessant! Word dat een soort wijn-achtig?

    • Dorien, het smaakt dan echt naar tonic: bitter zoet zuur. Ga je een keer mee met een wildplukwandeling? Dan laat ik bijzondere wilde cocktails proeven!