Maak winterthee van de kerstboom!

Winterthee van kerstboomnaaldenKoken met kerstboom

Met driekoningen zetten we de kerstboom op straat. Zonde! Dennen en sparren – ook je kerstboom (fijnspar) – zijn eetbaar en smaken bitter-zuur en een beetje naar citroen. Ze bevatten erg veel vitamine C en je kunt er  een heerlijk geurende winterthee van maken. Indianen kauwen op het hars van naaldbomen als kauwgom. De oude Grieken bewaarden retsina wijnen in aardewerken kruiken met pijnboomhars. Piloten in opleiding leren dat ze na een ongeluk in een bos kunnen overleven met o.a. vitamine C-rijke dennentopjes. Wij maken winterthee!

Kerstboom herkennen

Eetbare dennen en sparren zijn te herkennen aan een sterke citroengeur. Bijna alle naaldbomen zijn eetbaar ook de grove den en de douglas. Niet alleen de naalden, de hele boom: de jonge dennenappels, het zaad uit de dennenappels, het hars van de takken en de binnenbast. Pluk wat naalden, wrijf ze fijn tussen je vingers en ruik er aan. Citroengeur? Sabbelen! Geen citroengeur: afblijven! Pas op: de taxusboom is zeer giftig. De taxus ruikt niet naar citroen als je de naalden kneust. Heb je een kerstboom gekocht? Controleer of de boom is behandeld met bestrijdingsmiddelen of brandwerende middelen.

Winterthee maken

Gebruik je onbespoten en onbehandelde kerstboom of oogst zelf wat dennennaalden in het bos. Experimenteer met alle delen van de boom. Zowel verse als gedroogde delen zijn eetbaar. Gedroogde naalden ontstaan vanzelf als je ze een paar dagen op kamertemperatuur laat liggen. Kook een klein kerstboomtakje met wat (gedroogd) winterfruit zoals appelschillen, sinaasappelschillen, mispels en rozenbottels in water en laat het een half uurtje trekken. Hoe langer de thee trekt des te sterker wordt de smaak. Laat de afzuigkap uit: het hele huis krijgt een rustgevende dennengeur. Suiker is niet nodig. Deze winterthee door het winterfruit is heerlijk zoet van zichzelf. Voor een extra zoete winterthee: voeg gedroogde lieve vrouwe bedstro, steranijs en wat honing toe.

 

Getagd met , , , , , ,