Wilde oliebollen

De perfecte oliebol heeft een dun lichtbruin korstje, is luchtig van binnen en zit vol met lekker gedroogde fruit. De melk vervangen door bubbels levert meer luchtigheid. En stop er eens ander fruit in zoals gedroogde druiven uit je tuin, gedroogde mirabellenpruimen of zoetzure wilde appeltjes. Het zuur in het fruit compenseert het vet in de oliebol!

Ingrediënten

500 gram gezeefde bloem, 7 gram droge of 20 gram verse gist, wat lauwwarme melk, 15 gram suiker, 450 ml bubbelvocht (cider, bier, cava of prosecco), 1 ei, 25 gram gesmolten boter, 200 gram gedroogde vruchten (rozijnen,  gedroogde druiven, stukjes zoetzure appel), 1 fles zonnebloemolie, poedersuiker.

Keukenspullen: beslagkom, garde, kleine pan met diepe bodem, keukenpapier, schuimspaan, lepes of ijsbolletjestang

Bereiding

 • Zeef de bloem, maak een kuiltje met gist, wat lauwwarme bubbels en suiker en laat het gist starten in het kuiltje.
 • Meng en roer de andere ingrediënten door het beslag en laat het afgedekt op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
 • Verwarm in een pan de olie tot 170-180 graden of tot een klein stukje beslag een sissend geluid maakt.
 • Doe wat olie in de lepels of op de ijsbolletjestang, schep het beslag erin en vorm een bal door het beslag van lepel tot lepel te laten gaan of door het beslag rond te knijpen met de ijsbolletjestang zodat het beslag mooi rond is.
 • Schep met 2 lepels of een ijsbolletjestang kleine balletjes van het beslag in de hete olie en bak ze 5 minuten. De frituurtijd is afhankelijk van de omvang van de oliebol. Draai de oliebollen na ongeveer 2,5 minuten om als ze aan een kant lichtbruin gekleurd zijn. Doe niet teveel oliebollen tegelijk in de olie anders koelt de olie teveel af. Draai het gas na een paar minuten iets lager zodat de oliebollen niet verbranden terwijl ze ongaar zijn.
 • Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en lek ze uit op keukenpapier.
 • Snijd de oliebollen doormidden om te kijken of ze gaat zijn. Zo niet, gooi de helften een minuutje terug in de olie tot ze gaar zijn
 • Zorg voor schone frituurolie. De olie moet goudgeel van kleur zijn en niet bruin. Haal losgekomen krenten en kruimels voorzichtig met een schuimpaan uit de olie. Ververs de olie regelmatig. Giet de hete oude olie in een leeg blik of melkpak.
 • Eet lauwwarm met poedersuiker.
 • Bewaar het overgebleven beslag in de koelkast en maak elke dag verse oliebollen.
 • Laat geen deegresten in de gootsteen terecht komen (verstopping).