Tamme kastanjes

Tamme kastanjes

Op straathoeken in Parijs, Wenen en Milaan is hij te vinden in oktober, de kastanjepoffer. De man met een grote ton smeulend vuur waar tamme kastanjes in liggen te poffen. Dampende kastanjes die je eet uit een witte papieren puntzak. Al jaren raap ik ze zelf, gewoon omdat ze heel erg lekker en vers zijn en omdat de bossen en parken er vol mee liggen. Tamme kastanjes zijn te herkennen aan de prikkende groenbruine hulzen en de glimmende ‘kastanjebruine’ noten met een klein puntig pluimpje er bovenop. Ter vergelijking: de oneetbare paardenkastanje heeft geen puntje maar is helemaal rond Raap de kastanjes of stuur de kinderen erop uit. Thuis de kastanje puntjes kruislings inkerven met een mesje, vuurtje stoken in de barbecue of open haard en de kastanjes in de smeulende as gooien. Aan het ‘plofgeluid’ is te horen of ze gaar zijn. Gewoon koken kan ook. Haal ze nu snel uit het vuur anders verbranden ze. Eet ze warm, net als bij de kastanjeman in Parijs.

Kastanjepaté

Op een van mijn wildplukwandelingen  vorig jaar kreeg ik van een klant een lekker recept voor vegetarische paté. Meng de gekookte kastanjes met een gefruit sjalotje, knoflook, wat salie en rozemarijn. Afblussen met rode wijn en wat sojasaus. Mengen op een laag vuurtje en proeven. Net zo lekker als echte paté.

Tamme kastanjes