Eekhoorntjesbrood

Wie weinig verstand heeft van paddenstoelen¬† en toch ambities heeft om ze in de natuur te gaan zoeken kan het beste beginnen met eekhoorntjesbrood of een ander exemplaar uit de boletenfamilie. Waarom? Omdat ze heel smakelijk zijn, veel voorkomen en omdat ze niet dodelijk giftig zijn of te verwarren zijn met een dodelijk giftige paddenstoel die er op lijkt. Slechts 3 soorten zijn giftig; de heksenboleet (gif verdwijnt na verhitten), de bittere boleet (niet smakelijk, onaangename geur, donkerbruin bruin netwerk op de steel en zeldzaam) en de satansboleet (opvallende witte hoed, zeldzaam). Alle andere boleten zijn eetbaar. Ik maak er graag soep of ragout van of ik droog hele dunne plakjes in de felle zon tot ‘chips’ om later te gebruiken als ‘bouillonblokje’. Alle leden van de boletenfamilie hebben een witte (jonge exemplaren) of okergele (oudere exemplaren) ‘spons’ aan de onderkant en daaraan zijn ze makkelijke te herkennen. De jongere exemplaren zijn lekker stevig zonder ingekropen insecten en hebben een heerlijke padenstoelengeur. Van de oudere soorten haal ik de gele buisjessporen eerst onder de hoed vandaan, daarna droog ik ze. Gedroogde boleten krijgen een hele sterke ‘umami’-geur (hartig). Leuk detail: de heksenboleet kleurt indigo blauw na het doorsnijden; een spektakel! Boleten groeien van juni tot november maar in september en oktober staan bossen en parken er vol mee. Dit zijn ook de maanden dat ik speciale eetbare paddenstoelenwandelingen organiseer. Op mijn website staan de data van de wandelingen Wildplukwandelingen

Maggi van eekhoorntjesbrood

Bak sjalotjes op een laag vuur tot ze gekarameliseerd en zoet zijn, voeg dan wat gedroogd eekhoorntjesbrood, pimentbessen, jeneverbessen en tijm toe en sojasaus. Laat het inkoken. Voeg zout, peper en suiker toe naar smaak. Experimenteer met de hoeveelheden en maak zo telkens een andere lekkere ‘maggi’-smaakbommetje!