Dennen en sparren smaken naar citroen!

 

Dennen en sparren smaken naar citroen en je kunt er allerlei lekkers van maken zoals tonic en thee. Indianen kauwen op het hars van naaldbomen als kauwgom. De oude Grieken bewaarden retsinawijnen in aardewerken kruiken met pijnboomhars. Piloten in opleiding leren dat ze na een ongeluk in een bos kunnen overleven met o.a. vitamine C-rijke dennentopjes. Ga naar het bos om zelf wat naalden te oogsten. Eetbare dennen en sparren zijn te herkennen aan een sterke citroengeur. Pluk wat naalden, wrijf ze fijn tussen je vingers en ruik er aan. Citroengeur? Sabbelen! Fijnspar (de kerstboom!), grove den en douglasspar, bijna alle naaldbomen zijn eetbaar. Niet alleen de naalden, de hele boom: de jonge dennenappels, het zaad uit de dennenappels, het hars van de takken en de binnenbast. Experimenteer met alle delen van de boom. Jonge lichtgroene dennennaalden geoogst in mei en juni zijn het lekkerst omdat ze zacht en mals zijn. De oudere naalden smaken ook goed in thee of tonic maar ze zijn te taai om door te slikken. Gedroogde naalden ontstaan vanzelf als ze een paar dagen (op de verwarming of in de zon) liggen. Maar pas op: de taxusboom is zeer giftig. De taxus ruikt niet naar citroen als je de naalden kneust.

Tonic

Heerlijk koel drankje op warme dagen. Doe wat takjes (gedroogde) dennen- of sparrentakken in een lege fles water met citroen en 1 theelepel suiker. Laat het mengsel een uurtje trekken en schud de fles af en toe. Zeef het en drink het als tonic met ijsklontjes (en gin). De tonic is ongeveer 3 dagen houdbaar.

Winterthee

Winterthee! Kook (gedroogde) dennen- of sparrennaalden met wat (gedroogde) appelschillen en rozenbottels in water en laat het een half uurtje trekken. Hoe langer de thee trekt des te sterker wordt de smaak. Laat de afzuigkap uit: het hele huis krijgt een rustgevende geur.  Suiker is niet nodig. Deze winterthee is heerlijk zoet van zichzelf.

Zuurtjes

Pluk in de lente  jonge dennen- of sparrentopjes die als lichtgroene pluimpjes aan de takken hangen. Kook ze in wat water met suiker en citroen en laat ze drogen. Sabbel erop, het smaakt als een zuurtje. Of vermaal ze tot poeder en strooi het over desserts.

Wildplukwandelingen

Wil je meer bijzondere smaken leren kennen uit het bos? Loop dan eens mee met een wildoogstwandeling. Elke maand heeft bijzonder thema’s maar de dennentonic serveer ik altijd.Wildplukwandelingen

 

 

Getagd met , , , , , ,

4 Comments on “Dennen en sparren smaken naar citroen!

    • Ga je een keer mee met een wildplukwandeling? Dan laat ik bijzondere wilde cocktails proeven!

  1. Bedankt voor alle mooie recepten! Die tonic ga ik ook proberen, interessant! Word dat een soort wijn-achtig?

    • Dorien, het smaakt dan echt naar tonic: bitter zoet zuur. Ga je een keer mee met een wildplukwandeling? Dan laat ik bijzondere wilde cocktails proeven!