Dennenboomrecepten

 

Is de afgedankte kerstboom eetbaar?

Jazeker! Dennenbomen smaken naar citroen en je kunt er allerlei lekkers van maken zoals tonic. Indianen kauwen op het hars van naaldbomen als kauwgom. De oude Grieken bewaarden retsinawijnen in aardewerken kruiken met pijnboomhars. Piloten leren in hun opleiding dat ze na een ongeluk in een bos kunnen overleven met o.a. vitamine C-rijke dennentopjes. Dus waarom zouden wij niet iets met onze kerstboom doen? De kerstboom is dus eetbaar mits hij niet is behandeld met brandwerende middelen. Informeer daarnaar bij de kerstboomdealer. Ga anders naar het bos om zelf wat takken te oogsten. De kerstboom of fijnspar is makkelijk te herkennen omdat hij op een kerstboom lijkt. Uiteraard. Pluk wat naalden af en kneus ze tussen de vingers. De naalden ruiken naar citroen. Sabbel er wat op. De naalden smaken naar citroen. De hele boom is eetbaar: niet alleen de naalden maar ook de jonge dennenappels, het zaad uit de dennenappels, het hars en de binnenbast.  Experimenteer met alle delen van de boom. Jonge lichtgroene dennennaalden geoogst in mei en juni zijn het lekkerst omdat ze zacht en mals zijn. De oudere naalden smaken ook goed in thee of tonic maar ze zijn te taai om door te slikken. Gedroogde naalden ontstaan vanzelf als ze een paar dagen (op de verwarming of in de zon) blijven liggen. Schuldig voelen is niet nodig, er staan heeeel veel fijnsparren in het bos en de boom gaat nog sneller groeien als er wordt gesnoeid. Fijnspar, grove den en douglasspar, bijna alle naaldbomen zijn eetbaar. Maar pas op: de taxusboom is zeer giftig. De taxus ruikt niet naar citroen als je de naalden kneust.

Dennentopjesthee

Kook (gedroogde) dennennaalden met wat (gedroogde) biologische appelschillen en rozenbottels in water en laat het een half uurtje trekken. Hoe langer de thee trekt des te sterker wordt de smaak. Laat de afzuigkap uit: het hele huis krijgt een rustgevende geur. Andere (gedroogde) fruitsoorten kunnen ook door de thee. Suiker is niet nodig. Deze winterthee is heerlijk zoet van zichzelf.

Dennentopjestonic

Doe wat takjes (gedroogde) dennentakken in een lege fles water met citroen en 1 theelepel suiker. Laat het mengsel een uurtje trekken en schud de fles af en toe. Zeef het en drink het als tonic met ijsklontjes (en gin). De tonic is ongeveer 3 dagen houdbaar.

Dennentopjessnoepjes

Pluk in het voojaar wat jonge dennentopjes die als lichtgroene pluimpjes aan de takken hangen. Kook ze in wat water met suiker en citroen en laat ze drogen. Sabbel erop, het smaakt als een zuurtje. Of vermaal ze eventueel tot poeder en strooi het over desserts.

Wildplukwandeling

Wil je meer bijzondere smaken leren kennen uit het bos? Loop dan eens mee met een wildoogstwandeling. Elke maand heeft bijzonder thema’s maar de dennentonic serveer ik altijd.

 

 

Getagd met , , , , , , ,
4 reacties op “Dennenboomrecepten
 1. ESperanza schreef:

  Wat een leuke recepten en handig om te maken!

  • Elsje Bruijnesteijn schreef:

   Ga je een keer mee met een wildplukwandeling? Dan laat ik bijzondere wilde cocktails proeven!

 2. Dorien schreef:

  Bedankt voor alle mooie recepten! Die tonic ga ik ook proberen, interessant! Word dat een soort wijn-achtig?

  • Elsje Bruijnesteijn schreef:

   Dorien, het smaakt dan echt naar tonic: bitter zoet zuur. Ga je een keer mee met een wildplukwandeling? Dan laat ik bijzondere wilde cocktails proeven!