Stressvrije kerst zonder pakjes & potjes

Stoofperen in vlierbessensaus

 

4 gouden tips om de kerst door te komen zonder stress en  pakjes!

  • Planning: 20 december: bouillon trekken van 7-blad en uienschillen etc; 21 december boodschappen doen; 22 december de kerststol, het koekhuisje of kerstkransjes; 23 december het dessert; 24 december het voorgerecht; 25 & 26 december: hoofdgerecht.
  • Gangen: houd het simpel, liever 3 gangen met lekker eten dan 5 matige. Het liefst elk jaar ongeveer hetzelfde met kleine variaties, zo wordt het steeds lekkerder.
  • Recepten: ga geen ingewikkelde recepten uitproberen met ingrediënten die moeilijk te krijgen zijn. Maak een keuze, gebruik een betrouwbaar recept en doe precies wat er in het recept staat.
  • Ingrediënten: koop verse lokaleningrediënten uit het seizoen bij de (biologische!) vishandel, de slager, de poelier, de notenwinkel, etc. Ga zo min mogelijk naar de supermarkt. Nog beter: de biologische boerderij!

Op de foto staat een pan stoofperen die gestoofd zijn in zelfgemaakte vlierbessensaus. In de zomer zijn de vlierbessen rijp. Maak er een saus van, bewaar deze tot de kerst en stoof er dan de peertjes in. Ga ook eens mee met een maandelijkse wildplukwandeling bij kasteel Groeneveld en leer welke heerlijke bessen en noten er groeien in de natuur of in je eigen tuin. Of doe mee met een  inmaakworkshop in september en maak heerlijke confituren en likeurtjes die goed passen bij het kerstdinner. Nieuw in december 2020 zijn de workshops ‘eetbare kerstkrans maken’ en ‘kerstkoken zonder stress en pakjes’!

Getagd met , , , , , , ,