Pepernoten volgens origineel recept uit 1771

Pepernoten

Deeg: 250 gram tarwebloem, 250 gram ongezouten boter, 100 gram lichtbruine basterdsuiker. Specerijenmengsel: 1 theelepel kaneel, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel (staart)peper (verkrijgbaar bij de toko), 1 theelepel kardemom, 1 theelepel anijs- of karwijzaad.

Een eeuwenoud pepernotenrecept uit De Nieuwe Welervarene Utechtsche Keukenmeid uit 1771. Maak zelf het lekkerste kruidenmengsel. In het originele recept staat staartpeper piper cubeba vermeld, dat is een goedkopere Afrikaanse pepersoort die te koop is in de toko. Staartpeper kan natuurlijk vervangen worden door gewone witte of zwarte peper. In het originele recept staat ook fijngesneden sukade, dat kan naar eigen smaak worden toegevoegd of weggelaten worden. Het ei uit het originele recept heb ik ook weggelaten. Overigens staan er geen maten en gewichten in het recept dus zo smaken de pepernoten elk jaar anders.

 • Meng de specerijen. In de Utrechtshe keukenmeid staan geen maten vermeld, dus neem van alles gelijke delen of varieer wat en proef. Ik ben een keer uitgeschoten met anijs en dat was ook heerlijk. Ik vind ook gemberpoeder en nootmuskaatpoeder goed passen. Maar dat is persoonlijk.
 • Meng de specerijen door de bloem, de boter en de suiker en laat het deeg eventueel wat rusten in de koelkast.
 • Rol deegballetjes zo groot als een hazelnoot en leg ze op een bakplaat met bakpapier
 • Bak de pepernoten in een oven van 150 C in ongeveer 15 minuten tot ze lichtbruin zijn.
 • Laat ze afkoelen dan worden ze na een tijdje vanzelf knapperig.

 

 

3 reacties op “Pepernoten volgens origineel recept uit 1771

 1. Dag Elsje,
  Dank voor dit recept, ga meteen de peper in ere herstellen inderdaad!
  Maar over de zoetstof; heb je van honing niet de helft vd hoeveelheid nodig tov suiker? En blijft het eindresultaat ook knapperig?

  • Hallo Denise,

   4 tot 5 eetlepels honing kan je toevoegen i.p.v. suiker. Meer is niet nodig omdat de specerijen ook sterk smaken. Knapperigheid gaat er niet door verloren.

  • Hoi Dennis, Je kunt honing naar smaak toevoegen. Het eindresultaat is dan inderdaad wat minder knapperig.