Japanse duizendknoop: culinaire ontdekking!

Japanse duizendknoopPluk jong!

Pluk de duizendknoop in een heel jong stadium omdat ze dan nog makkelijk uit de grond te trekken zijn. Na een paar maanden is het te laat, zitten de wortels te diep en zal de plant zich in rap tempo meester maken van zowel uw tuin als fundering. Maak er iets lekkers van, duizendknoop smaakt fris zoet zuur net als rabarber en schijnt ook nog eens erg gezond te zijn!

Plaag

Japanse duizendknoop kwam in de 19e eeuw vanuit Japan ons land binnen als sierplant (zonder natuurlijke vijanden), heeft zich snel verspreid via composthopen en is inmiddels een enorme plaag in Nederland en daarbuiten. Het tilt asfalt op, doet huizenprijzen dalen en verdringt inheemse planten. Wie de plant eenmaal in de tuin heeft staan komt er zonder graafwerk niet meer vanaf, de wortels zitten meters diep en de plant groeit snel.

Rabarber

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de duizendknoop familie is van rabarber, lekker fris zuur smaakt en gezonde stoffen bevat die cholesterol afbreken en de kans op dementie verminderen. Gebruik de jonge duizendknoop als vervanger van rabarber in recepten zoals crumble. De mooie witte bloemtrossen die in de zomer bloeien kunnen door de sla.

Duizendknooplimonade & duizendknoopsnoepjes

Pluk de zeer jonge duizendknoop voorzichtig uit de grond en laat geen stukjes elders vallen! Was en snijd ze in stukjes. Zet de scheuten onder water met wat suiker en citroen. Laat even koken. Haal de stukjes duizendknoop uit de siroop en droog ze op bakpapier in de oven op de laagste stand met de ovendeur op een kiertje. Maak van de siroop een lekkere limonade met ijsklontjes en een schijfje citroen en drink het als trendy drankje met droge witte bubbeltjeswijn. Zowel de limonade als de snoepjes zijn te proeven tijdens mijn maandelijkse Wildplukwandelingen

1000 bubbels

Bubbels en alcohol ontstaan door spontane gisting op de fles als de limonade een tijdje blijft staan in een warme omgeving.  Vergeet niet het flesje een keer per dag te openen om het koolzuurgas laten ontsnappen, anders bestaat er kans op ontploffing. Een waterslot op de fles zetten is ook mogelijk. Koel serveren en flink schudden voor een mooie schuimkraag. Ik schenk dit drankje regelmatig met veel succes tijdens mijn Wildplukwandelingen

Wildplukwandelingen

 

Getagd met , , , ,
2 reacties op “Japanse duizendknoop: culinaire ontdekking!
  1. Roy schreef:

    Dag mevrouw Bruijnesteijn. Ik heb met veel plezier naar de uitzending van De Nieuwe Lekkerbek met uw Duizendknoopbier gekeken en kwam zodoende uit bij deze blog. Wat u per toeval heeft gemaakt is geen bier maar een mouserende “fruitwijn”. Met wat extra basiskennis en technieken omtrent wijnmaken denk ik dat uw wijn een succes kan worden. Vriendelijke groet Roy

    • Elsje Bruijnesteijn schreef:

      Bedankt voor je reactie Roy, ik ga er mee aan de slag!