Japanse duizendknoop: culinaire ontdekking!

Japanse duizendknoopPluk jong!

Pluk de duizendknoop in een heel jong stadium omdat ze dan nog makkelijk uit de grond te trekken zijn. Na een paar maanden is het te laat, zitten de wortels te diep en zal de plant zich in rap tempo meester maken van zowel uw tuin als fundering. Maak er iets lekkers van, duizendknoop smaakt fris zoet zuur net als rabarber en schijnt ook nog eens erg gezond te zijn!

Plaag

Japanse duizendknoop kwam in de 19e eeuw vanuit Japan ons land binnen als sierplant (zonder natuurlijke vijanden), heeft zich snel verspreid via composthopen en is inmiddels een enorme plaag in Nederland en daarbuiten. Het tilt asfalt op, doet huizenprijzen dalen en verdringt inheemse planten. Wie de plant eenmaal in de tuin heeft staan komt er zonder graafwerk niet meer vanaf, de wortels zitten meters diep en de plant groeit snel.

Fris zure rabarbersmaak

Het goede nieuws is dat de duizendknoop familie is van rabarber, lekker fris zuur smaakt en gezonde stoffen bevat die o.a. cholesterol afbreken en de kans op dementie verminderen. Culinair is er veel mogelijk. Combineer de duizendknoop bijvoorbeeld met rabarber in een klassieke crumble.  Strooi wat van de witte bloemtrossen die in de zomer verschijnen over de sla. Konfijten kan ook: was en snijd de duizendknoop in stukjes. Kook ze met suiker, citroen en eventueel wat wilde rozen. Haal de stukjes uit de siroop en droog ze op bakpapier in de oven op de laagste stand met de ovendeur op een kiertje. Maak van de siroop die over blijft een lekkere limonade met ijsklontjes en een schijfje citroen en drink het als trendy drankje met droge witte bubbeltjeswijn.

Kom de duizendknoop proeven tijdens mijn maandelijkse Wildplukwandelingen

 

 

Getagd met , , , ,

2 Comments on “Japanse duizendknoop: culinaire ontdekking!

  1. Dag mevrouw Bruijnesteijn. Ik heb met veel plezier naar de uitzending van De Nieuwe Lekkerbek met uw Duizendknoopbier gekeken en kwam zodoende uit bij deze blog. Wat u per toeval heeft gemaakt is geen bier maar een mouserende “fruitwijn”. Met wat extra basiskennis en technieken omtrent wijnmaken denk ik dat uw wijn een succes kan worden. Vriendelijke groet Roy

    • Bedankt voor je reactie Roy, ik ga er mee aan de slag!