Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoopPluk jong!

Pluk de duizendknoop in een heel jong stadium omdat ze dan nog makkelijk uit de grond te trekken zijn. Na een paar maanden is het te laat, zitten de wortels te diep en zal de plant zich in rap tempo meester maken van zowel uw tuin als fundering. Maak er iets lekkers van, duizendknoop smaakt fris zoet zuur net als rabarber en schijnt ook nog eens erg gezond te zijn!

Plaag

Japanse duizendknoop kwam in de 19e eeuw vanuit Japan ons land binnen als sierplant (zonder natuurlijke vijanden), heeft zich snel verspreid via composthopen en is inmiddels een enorme plaag in Nederland en daarbuiten. Het tilt asfalt op, doet huizenprijzen dalen en verdringt inheemse planten. Wie de plant eenmaal in de tuin heeft staan komt er zonder graafwerk niet meer vanaf, de wortels zitten meters diep en de plant groeit snel.

Fris zure rabarbersmaak

Het goede nieuws is dat de duizendknoop familie is van rabarber, lekker fris zuur smaakt en gezonde stoffen bevat die o.a. cholesterol afbreken en de kans op dementie verminderen. Culinair is er veel mogelijk. Combineer de jonge duizendknoopscheuten in het voorjaar bijvoorbeeld met rabarber in een klassieke crumble. Of strooi wat van de witte bloemtrossen die in de zomer verschijnen op de duizendknoopbladeren over de sla. Of maak een lekkere fris zure rabarber-duizendknoopsiroop, maar pas op voor gisten: er ontstaan snel bubbels want zelfs in de fles is de duizendknoop nog behoorlijk aggersief….

Kom de duizendknoop proeven tijdens mijn maandelijkse Wildplukwandelingen

 

 

2 reacties op “Japanse duizendknoop

  1. Dag mevrouw Bruijnesteijn. Ik heb met veel plezier naar de uitzending van De Nieuwe Lekkerbek met uw Duizendknoopbier gekeken en kwam zodoende uit bij deze blog. Wat u per toeval heeft gemaakt is geen bier maar een mouserende “fruitwijn”. Met wat extra basiskennis en technieken omtrent wijnmaken denk ik dat uw wijn een succes kan worden. Vriendelijke groet Roy

    • Bedankt voor je reactie Roy, ik ga er mee aan de slag!