Oliebollen met bijzondere vullingen

Oliebollen met krentenboomkrentjes

De perfecte oliebol heeft een dun lichtbruin korstje, is luchtig van binnen en zit vol met gedroogde vruchten. Stop er eens ander fruit in zoals gedroogde druiven uit je tuin of gedroogde krentenboomkrentjes. Krentenboompjes staan overal: in bossen, parken en op de hei. Je herkent ze aan de witte bloesem in het vroege voorjaar. In juli zijn de krentjes rijp en kan je ze van de boom plukken en eten. Droog een voorraad krentjes in de zon.  

500 gram gezeefde bloem7 gram droge of 20 gram verse gist, wat lauwwarme melk, 15 gram suiker, 450 ml vocht (appelcider, cava of prosecco), 1 ei, 25 gram gesmolten boter, 200 gram gewassen en gedroogde vruchten zoals rozijnen of ander fruit zoals krentenboomkrentjes of ander gedroogd fruit zoals gedroogde druiven uit eigen tuin), stukjes zoetzure appel en poedersuiker. 

  • Week de gedroogde vruchten in lauwwarm water en dr oog ze op keukenpapier.
  • Meng de gist met de lauwwarme melk en de suiker.
  • Zeef de bloem en meng dit met alle andere ingrediënten en roer dit met een garde tot een glad beslag.
  • Laat dit beslag afgedekt met een schone theedoek een uur op een warme plek rijzen.
  • Verwarm de olie tot 170-180 graden. Als u geen thermometer heeft doe dan een klein beetje beslag in de hete olie; als de olie gaat sissen dan is het warm genoeg.
  • Schep met 2 lepels of een kleine ijsbolletjestang balletjes beslag in de hete olie en bak ze 5 minuten. Draai ze na ongeveer 2,5 minuten om als ze aan een kant lichtbruin gekleurd zijn. Kleine balletjes zijn beter dan grote omdat ze eerder gaar zijn en daardoor mooi lichtbruin van kleur zijn. Doe niet teveel oliebollen tegelijk in de olie anders koelt de olie teveel af. Draai het gas na een tijdje iets lager zodat de oliebollen niet verbranden terwijl ze ongaar zijn. Draai de oliebollen na een paar minuten met de lepels om. Laat de olie eerst weer op temperatuur komen voordat u nieuwe oliebollen gaat bakken.
  • Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de olie, laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Eet ze kort na het bakken als ze lauwwarm zijn. Bewaar het overgebleven beslag in de ijskast en maak elke dag verse oliebollen. Overigens zijn ze de dag erna ook nog lekker.
  • Zorg dat er geen deegresten in de gootsteen terecht komen: daardoor ontstaat er verstopping in de afvoerpijp. Maak alles vooraf schoon met keukenpapier!

Krentenboomkrentjes

 

 

Getagd met , , ,