Judasoor

JudasoorJonge judasoortjes lijken op een roze bijna doorzichtig oor en Judas schijnt zich – volgens de Bijbelse overlevering  nadat hij Jezus had verraden – te hebben opgehangen aan een vlier. Judasoor (auricularia-judae) groeit vooral in de koude maanden van december tot en met februari op (dode) vlieren, maar komt ook voor op acacia’s, beuken of populieren. Het zwammetje heeft weinig smaak maar wel een lekkere rubberachtige ‘chewy bite’. In Aziatische landen zijn ze daar dol op, de zwam wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. Het subtropische neefje het ‘wolkenoortje’ uit de toko wordt al eeuwen op grote schaal in Azië gekweekt. De paddenstoel heeft niet veel smaak van zichzelf maar neemt de smaak op van het vocht waarin het is gekookt. Zoals in deze Hot and Sour Soup, een typisch streetfood gerecht uit China.

Hot and Sour soep (vegetarisch) 

Ingrediënten

Gedroogde of verse jonge judasoren een hand vol of zoveel als je kunt plukken, 1 rode peper in dunne plakjes, 3 lente-uitjes in dunne plakjes gesneden, 2 tl verse geraspte gember, plantaardige olie, 1 liter groentebouillon, 2 wortels in julienne reepjes gesneden, 80 gram bamboescheuten in julienne reepjes gesneden, 2 el sojasaus, 1 tl suiker, 150 gram tofu in dunne plakjes gesneden, 3 el rijst-azijn, 1 los geklopt ei. Garnering: soja-olie, koriander, lente-ui, rode peper.

Bereiding

Week de gedroogde paddenstoelen 30 minuten in heet water, knijp ze uit en snijd ze in reepjes. Verse zwammen direct gebruiken. Bak de helft van de rode peper, 2 lente-uitjes, de gember en de judasoortjes 3 minuten in de olie. Voeg de bouillon, de wortels, de bamboescheuten, de sojasaus en de suiker toe en laat het 10 minuten trekken. Voeg tofu en rijstazijn toe. Roer het geklopte ei door de soep vlak nadat het vuur uit is gezet. Garneer het lente-uitje, de rode peper en wat koriander.