Japanse oesters

Japanse oesters

Japanse oesters, citroen

Trek rubberen laarzen en  stevige werkhandschoenen aan en neem een schroevendraaier, een klein hamertje en een oestermesje mee. Het oestermesje kan een officieel oestermesje maar ook een zakmes of een oud aardappelmesje zijn. Als er maar een puntje aan zit. Vergeet de citroen niet. Ga naar de kust: Zeeland, de Wadden. Zoek op wanneer het laag water is. Raap de oesters op de oesterbanken of bik ze er af. Meestal is het toegestaan 10 kilo per persoon te rapen.Neem alleen de holle ruwe Japanse oester, daar zijn er genoeg van. Laat de schaarse platte Zeeuwse oester liggen. Direct openen en eten is verstandig omdat de oesters snel bederven. Steek het mesje in het scharnier aan het begin van de schelp en maak de sluitspier los door met het mesje te wrikken en te draaien. Dit vergt enige oefening. Het is ook mogelijk het mesje halverwege de korte minst ronde kant in de oester te steken. Zorg in ieder geval dat de hand die de oester vasthoudt goed beschermd is tegen het uitschieten van het mesje. Oestervissers dragen een metalen maliënkolderhandschoen, om de handen te beschermen. Ruik of de oester vers is kijk of hij vochtig is. Citroen erboven uitknijpen. Zuigen!

1 reactie op “Japanse oesters

  1. Oesters blijven enkele dagen vers zolang ze hun sluitspier aantrekken en hun water binnenhouden. Een droge oester kan je beter niet eten. Ook niet als hij vies ruikt.
    Voor het openen zijn er twee technieken. 1) mes steken in het scharnier en wrikken en draaien tot je de sluitspier bereikt. 2) halverwege de korte kant, dus de minst ronde kant, tussen schelp en deksel wrikken, de sluitspier ligt dan dichtbij.
    Je moet oppassen niet voor je polsen, maar voor je handen. Je zet behoorlijk wat kracht en je kunt uitschieten. Professionals dragen een maliënkolderhandschoen, om de handen te beschermen.