Walnotenbonbons

Walnoten

Walnoten, extra pure chocolade

Mijn groentekoopman en ik, wij begrijpen elkaar. Elke jaar rond oktober neemt hij een kistje walnoten voor me mee naar de markt. Niet bij de groothandel gekocht maar gekregen van een dorpsgenoot met een hele grote walnotenboom in de tuin. Lekker en goedkoop. Biologisch zijn ze ook, sterker nog, ze werden nooit bespoten. Walnotenbomen staan vaak bij boerderijen om vliegen en muggen te verjagen die niet van de walnotengeur houden. Wilde walnotenbomen zijn er ook maar daar geldt de keiharde ongeschreven wildplukregel ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’. Vooral Nederlanders van allochtone afkomst weten de walnotenboom te vinden. De walnoten gewoon kraken, velletjes er af halen en eten. Nog lekkerder zijn ze als ze even op een laag vuurtje in een pan worden geroosterd. Doop de geroosterde knapperige walnoten in de au bain marie gesmolten extra pure chocolade (dat betekent chocolade die ‘in het bad van Marie’ is gesmolten in een schaaltje bovenop een pannetje met kokend water) en laat ze opdrogen tot heerlijke notenbonbons. De rest van de noten in de eigen ‘verpakking’ laten zitten. Zo blijven ze vers, zeker tot volgend jaar oktober.

Getagd met