Mierikswortelroom

Mierik

Mierikswortel, room

Een probaat middel tegen verkoudheid, zo kunnen we de vitamine C-rijke mierikswortel wel noemen. Neem een hapje verse mierikswortel en alles spoelt door: keel, neus en alle andere holtes tot aan de ogen aan toe. Succes verzekerd. Maar er is meer: de mierik is erg lekker pittig, al denken sommige mensen daar anders over. Mierikwortel is populair in o.a. Noord- en Midden-Europa. In Japan eet men wasabi, de scherpere variant van mierik, bij sushigerechten en de joden eten de wortel tijdens het Pesachfeest als maror, een ‘bitter kruid’ dat symbool staat voor de slaventijd van het joodse volk in het Oude Egypte. In mijn moestuin heb ik ook met mierik te maken, als gewenst ‘onkruid’. Het hele jaar door graaf ik de wortel op mits het niet vriest. Ik gebruik de scherpe mierik bij voorkeur vers geraspt door vette room, creme freche of mayonaise en eet het in combinatie met bijvoorbeeld rode bietensoep, rosbief of haring. Voor degenen voor wie de mierikswortel toch te scherp is: de jonge mierikblaadjes zijn ook eetbaar en geven het sausje een licht pittig accent.

Getagd met