Terra Madre en de Salone del Gusto Turijn 2012

Slow foodies onder elkaar.

De Salone del Gusto, het culinair paradijs van de Terra Madre is de plek om de culinaire batterij op te laden. Slow Food-voedselproducenten uit 50 verschillende landen die good, clean and fair produceren tonen hier gebroederlijk naast elkaar in een grote hal naast de oude Fiatfabriek in Turijn, hun lokale delicatessen en culinaire specialiteiten. Een kleine greep uit het aanbod: wilde rijst van Indianen uit Noord-Amerika, gedroogde chips van wilde appels uit Slovenië, rozenzeezout uit Finland en bush-thee uit Kameroen.

De wereldeetverhalen

En dan de verhalen, de Salone del Gusto is dé plek voor eetverhalen. Zo ontmoet ik een zeezoutproducent uit Portugal. Hij kocht ooit een zoutwinningsmachinemachine in Rotterdam maar werd er tevens beroofd van zijn portemonnee. Dan maak ik kennis met een Arabische dadelhandelaar gezeten op een kleedje op de grond. De verpakking van zijn dadels is sinds de jaren zestig niet meer veranderd maar zelf is hij druk met zijn smartphone. Tot slot spreek ik een zwarte Amerikaanse met jams en chutneys uit het zuiden van de Verenigde Staten. Zij is hier om contacten te leggen met zwarte boeren uit de voormalige slavenkoloniën van West-Afrika maar een aantal van haar producten bevinden zich nog op het schip onderweg van Amerika naar Italië.

De Italianen

En dan de Italianen. Het moet gezegd: ze weten het wel te verkopen. Drie grote hallen vol delicatessen uit de Italiaanse regio’s: worst, kaas, olijfolie, balsamicoazijn, wijn, vruchtensappen, confituren, soepstengels, zongedroogde pruimen, hazelnootpasta, wafels, koeken en nougat. Voor de liefhebbers is er een mini-college pizzabakken en een theaterworkshop brooddeeg maken. Het enige dat ontbreekt zijn voldoende stoelen en tafels om alles ‘slow’ op te eten.

De Nederlanders

En dan de Nederlanders.  De erwtensoep doet het wat minder maar de landgenoten staan hun mannetje met Boeren Goudse Oplegkaas, Kempisch lamsvlees, sambal, mosterd, kiemgroente en ambachtelijk bier. Er is ook herdersham te proeven van schapen die wel een heel goed leven hebben gehad: ze hebben van jongs af aan in alle vrijheid kunnen grazen in het Zuid Limburgse heuvellandschap. Er komen zelfs vegetariërs proeven.  Tot slot het doorlopende succesnummer van dit jaar: waddenoesters van Goede Vissers. Bij het ruige oesterstandje van Jan en Barbara Geertsema staan permanent een groepje klanten oesters te proeven. Ik ben trots.

Tips

Eten

Er zijn veel goede pizzeria’s in Turijn. Ga daar eten waar de Italianen in de rij staan.Bezoek ook de prachtige konditoreien met etalages vol suikerzoet Romeins pracht- en praalwerk. Her en der in de stad staan kastanjepoffers met heerlijk vers gepofte tamme kastanjes. Een aanrader! Bezoek het nabijgelegen plaatsje Bra met het lokale boemeltreintje. De trein zit vol bijzondere Slow Food-mensen en het is een ideale plek om te netwerken. Bra is het centrum van de truffelteelt waar je voor astronomische bedragen een paar gram witte of zwarte truffels kunt kopen. Zodra u de trein uitstapt, komt de truffelgeur u tegemoet.  Heel bijzonder!

Antiek

Bezoek de Turijnse antiekmarkt. Hier kunt u voor weinig geld prachtig antiek bestek en tafelspullen kopen.

http://www.foodfestivalseurope.com/event/salone-del-gusto-terra-madre-2014/