Stoofperen in vlierbessensaus

 

Stoofperen in vlierbessensaus

Stoofperen, vlierbessensap, kaneel, steranijs, sinaasappelschillen.

September, oktober. Dat betekent vlierbessen plukken, het bos in, kinderen mee, emmertje mee.  Het recept: bessen wassen, even opkoken in een bodempje water en de pitten er uit zeven door de gekookte bessen met een grote metalen lepel door een stevige metalen zeef te wrijven en op te vangen. Deze vruchtensaus weer in de pan doen en al roerend suiker of honing naar smaak toevoegen. Even doorkoken. De hete vruchtensaus snel in schone steriele* glazen potjes gieten, tot bovenaan afvullen en sluiten met een schroefdeksel. Het potje omkeren en na 5 minuten weer terugzetten. Als het goed is dan hoort u een ‘plop’-geluid. Check: het deksel is nu niet meer in te drukken en het potje is vacuüm getrokken. Bewaar de bessensaus tot de peertjes van de boom vallen of tot ze op de markt in de aanbieding zijn. Maak ze schoon, snijd ze in stukken en stoof ze in de vlierbessensaus met wat kaneel, steranijs en sinaasappelschillen.

*Potjes steriel maken: een leeg glazen potje met schroefdeksel goed afwassen, uitkoken (met soda), afspoelen, afdrogen met een schone theedoek en – als u het echt goed wilt doen – in de oven laten drogen op 100 C. Geen bacterie die dit overleeft.