Appelcider

Wilde appeltjes

Appels (alle soorten wilde -en/of bewaarappels zijn te gebruiken)

Ooit maakte ik per ongeluk cider door een flesje zelf geperst appelsap in de ijskast te laten liggen. Een paar weken later maakte ik het vergeten flesje open en spoot de cider er met enorme kracht uit. De overgebleven bruisende cider in het flesje smaakte erg lekker. Het enige verschil met de cider uit de winkel was de troebele bruine kleur van het geoxideerde appelsap.
Snelle appelcider maken is dus heel eenvoudig: pers de appels in een appelpers of in een keukenmachine (eerst fijnhakken in de mixer en daarna het sap eruit slingeren met de centrifuge). Scheid het sap van de pulp met een zeef, giet het sap in een plastic fles en laat de fles een paar dagen staan. Gebruik dus geen glazen maar een plastic fles omdat de cider door de bubbels gaat uitzetten en er meer ‘rek’ in plastic zit. Open dagelijks het flesje om te kijken of het sap al gaat gisten. Zo kunnen er ook wat bubbels ontsnappen en is er minder gevaar voor ontploffing. Na ongeveer 2 tot 4 dagen gaat het sap spontaan gisten, dat hangt af van de appelsoort. Zo lang de cider bubbelt zijn de suikers in het appelsap aan het gisten, wordt het drankje minder zoet en neemt het alcoholpercentage toe tot ongeveer 5%. De cider is ongeveer een week lekker te drinken, Daarna kunt u de cider een tijd laten staan zodat er ciderazijn ontstaat. Appels zijn in de zomer, herfst en zelfs tot in de winter (de wilde soorten) te plukken of te kopen en los van elkaar liggend in een houten kistje lang te bewaren.

 

 

2 reacties op “Appelcider

  1. Mijn cider is klaar, maar als ik d fles open zit alles op het plafond en niets meer in de fles. Hoe krijg ik nu de overige flesjes open? Ik heb ze in grolsch beugelflessen.
    KLein extra vraagje, hoe krijg ik het plafond weer schoon?

    • Hallo Maureen,
      Wat vervelend, dit is natuurlijk niet de bedoeling. De cider kan al ontstaan na 2 tot 4 dagen, dat hangt af van de appelsoort. Hoeveel dagen heb je het sap laten staan? Je kunt het beste als je cider maakt elke dag even het flesje openen om te kijken of het al gaat gisten. Dan kunnen er ook wat bubbels ontsnappen. Een plastic fles is beter dan een glazen fles omdat daar wat rek in zit. Ik zou zeggen: open de overige flessen buiten maar kijk uit voor ontploffing. En het plafond schoonmaken? Tja. Laddertje, emmertje, sopje? Volgende keer beter, als je nog durft…