Kleurstoffen

Marsepein kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Ze zijn wellicht wat minder fel en chemisch van kleur de natuurlijke kleurstoffen, maar daarom niet minder mooi.  Natuurlijke kleurstoffen zijn te maken uit planten, vruchten, bloemen, kruiden en specerijen. Stamp de (gedroogde) ingrediënten fijn in een vijzel  zodat de kleur te voorschijn komt.  Als de kleurstof te droog is, meng het dan met een paar druppels water. Als de kleurstof te nat is, pers het vocht er dan uit in een zeef of droog het in de zon. Kleurstofpasta  maak je door de  kleurstof te mengen met een klein beetje zetmeel en wat heet water. Lichtere kleuren ontstaan door kleuren te mengen met fijne witte suiker of door  minder kleurstof te gebruiken. Donkere kleuren ontstaan door kleuren te mengen met wat zwart of door meer kleurstof te gebruiken. Fondant is witter dan marsepein en geeft dus een lichter kleurresultaat. Sommige kleurstoffen, zoals cacao en druivensuiker, zijn tegelijk ook geur- of smaakstof. Koop geen (bespoten)  bloemen in de winkel maar kweek ze in eigen tuin of pluk ze in een schone omgeving in de natuur. Kleurstoffen zijn te gebruiken om bijvoorbeeld  marsepeinen en fondant  te kleuren  voor taarten of marsepeinen figuurtjes of om gekleurde suiker te maken.

Basiskleuren
Rood: bietjes, frambozen, rode kool, rode rozen, Japanse sierkweebloesem, hondsroosbottel
Blauw: blauwe of maartse viooltjes, chicoreibloem, bosbessen
Groen: spinazie, groene thee, lievevrouwebedstro
Geel: bloemen Oost-Indische kers , teunisbloem, goudsbloem

Secundaire kleuren
Oranje: geel gemengd met rood, bloemen Oost-Indische kers, geelwortel, saffraan, goudsbloem
Roze: rood gemengd met wit, roze rozen
Lila: rood gemengd met blauw
Blauwgroen: blauw gemengd met groen
Wit: poeder-, druiven-, fijngestampte witte suiker
Bruin: koffie, cacao, kaneel
Zwart: alle kleuren door elkaar gemengd
Grijs: wit gemengd met zwart
Beige: wit gemengd met bruin

Illustratie: Lotte Dirks greenhouseprints.com

 

 

 

 

4 reacties op “Kleurstoffen

  1. Wat een fijn overzicht. Heb al wat info over de kleurstoffen verzameld, voornamelijk uit kookboeken uit 16e en 17e eeuw, maar deze lijst geeft er veel meer. Dank. En dank voor je heldere en korte stukjes.

    • Mary, Dank je. Kan je mij het overzichtje geven van de 16e en 17e eeuwse kleurstoffen?

  2. hoi Elsje! heb je mischien ook een kleur als beige? dankje

    • Wat leuk Lotje, ik zou wat cacao door witte suiker mengen.