Bloemenboter

Bloemenboter met o.a. hysopbloemen

Bloemen smaken vaak pittig en dat is lekker in combinatie met vette boter. Salie-, rozemarijn-, marjolein-, hysop-  en lavendelbloemen bijvoorbeeld. Zaai ze in eigen tuin want in de winkel zijn ze niet te koop. Pluk ze vlak na een regenbui, laat ze wat drogen in de zon en knip ze fijn. Gebruik voor een pakje boter van 500 gram ongeveer 250 gram bloemen. Gebruik eventueel overgebleven takjes als smaakmaker tussen de barbecuekooltjes of in de  rookoven. Meng de fijn geknipte bloemen door de zachte (zoutloze) roomboter en schep het mengsel in een rechthoekig uitgeknipt stuk plastic huishoudfolie. Wikkel de folie om de boter en rol de boter heen en weer tot er een rol ontstaat. Leg de boter een paar uur in de diepvries, haal de folie er af en snijd alles in plakjes. Smeer op versgebakken warm brood. Broodbeleg is niet meer nodig.

Andere bloemen die boter een pittige smaak geven: alle bloemen van looksoorten, Oost-Indische kers-, mierik-, borage- en goudsbloemen.