Duizend bubbels van duizendknoop!

Japanse duizendknoop

Deze heerlijke bubbeltjeswijn is ontstaan doordat ik een fles duizendknooplimonade op de vensterbank in de zon liet staan. De siroop ging fermenteren en kreeg natuurlijke bubbeltjes. De verfrissende ‘wijn’ schenk ik regelmatig tijdens wildplukwandelingen die ik organiseer bij kasteel Groeneveld in Baarn.

Plaag

Japanse duizendknoop kwam in de 19e eeuw vanuit Japan ons land binnen als sierplant (zonder natuurlijke vijanden), heeft zich snel verspreid via composthopen en is inmiddels een enorme plaag in Nederland en daarbuiten. Het tilt asfalt op, doet huizenprijzen dalen en verdringt inheemse planten. Wie de plant eenmaal in de tuin heeft staan komt er zonder graafwerk niet meer vanaf, de wortels zitten meters diep en de plant groeit snel. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de duizendknoop familie is van rabarber, lekker fris zuur smaakt, cholesterol afbreekt en de kans op dementie verminderd. Van de jonge scheuten in het voorjaar maak ik crumble. De mooie witte bloemtrossen kunnen door de sla. De bubbelwijn kan van april tot oktober worden gemaakt van blad, stengel en bloemtrossen.

Duizendknoopbubbels

Pluk de duizendknoop maar laat vooral geen stukje elders op de grond vallen! Daar komt al snel weer een andere plant van. Was en snijd de duizendknoop in stukken. Voeg water toe tot de stelen onder staan en voeg een citroen en suiker toe naar smaak. Hoe meer suiker hoe meer alcohol er ontstaat. Koken, zeven en in gesteriliseerde beugelflessen  gieten. Bubbels en alcohol ontstaan door spontane gisting op de fles als de fles een tijdje blijft staan in een warme omgeving. Na ongeveer een half jaar is de wijn op smaak. Vergeet niet het flesje een keer per dag te openen om het koolzuurgas laten ontsnappen, anders bestaat er kans op ontploffing. Een waterslot op de fles zetten is ook mogelijk. Koel serveren en flink schudden voor een mooie schuimkraag. Ik schenk dit drankje regelmatig met veel succes tijdens mijn wildplukwandelingen.

Ga een keer mee met een wildplukwandeling

 

Getagd met , , , ,
2 reacties op “Duizend bubbels van duizendknoop!
  1. Roy schreef:

    Dag mevrouw Bruijnesteijn. Ik heb met veel plezier naar de uitzending van De Nieuwe Lekkerbek met uw Duizendknoopbier gekeken en kwam zodoende uit bij deze blog. Wat u per toeval heeft gemaakt is geen bier maar een mouserende “fruitwijn”. Met wat extra basiskennis en technieken omtrent wijnmaken denk ik dat uw wijn een succes kan worden. Vriendelijke groet Roy

    • Elsje Bruijnesteijn schreef:

      Bedankt voor je reactie Roy, ik ga er mee aan de slag!